Τραμπ για δασμούς: Στο τέλος θα βγούμε πιο δυνατοί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Η επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα μπορεί να έχει μικρό κόστος, αλλά οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ καλύτερα έτσι, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. "Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε", προειδοποιεί η Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Μ. Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον όποιο εμπορικό πόλεμο υπερασπιζόμενος τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η Ουάσινγκτον σε κινεζικά προϊόντα λέγοντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ένα "μικρό κόστος" αλλά οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ καλύτερα έτσι.

"Εχουμε ήδη χάσει τον εμπορικό πόλεμο. Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο, τον έχουμε χάσει", είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης 77 WABC και στην εκπομπή "Bernie & Sid". "Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει καθόλου κόστος αλλά υπάρχει αύξηση 40% στις αγορές, 42%, επομένως μπορεί να χάσουμε λίγο από αυτό. Αλλά όταν τελειώσει θα έχουμε μια πολύ ισχυρότερη χώρα. Επομένως, μπορεί να δεχτούμε ένα πλήγμα, αλλά ξέρετε κάτι, στο τέλος θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί από αυτό", είπε ο Τραμπ.

Την Μ. Πέμπτη, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο.

"Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε"

Η Κίνα δήλωσε την Μ. Παρασκευή απόλυτα έτοιμη να απαντήσει έπειτα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς ύψους 100 δισ. δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ είπε στην τακτική ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο ότι η Κίνα δεν θα διστάσει να απαντήσει στις ΗΠΑ σε μια τέτοια περίπτωση περιγράφοντας την κόντρα με αφορμή τους εμπορικούς δασμούς ως μια μάχη ανάμεσα στην πολυμερή και στη μονομερή πολιτική.

Οικονομικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δεν έχουν πρόσφατα πραγματοποιήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, είναι αδύνατες υπό τέτοιες συνθήκες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ, Κίνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσφυγή της Κίνας στον ΠΟΕ για τους δασμούς των ΗΠΑ

Λευκός Οίκος: Η Κίνα να εγκαταλείψει τις άδικες εμπορικές πρακτικές της

"Ομολογία" Τραμπ: Χαμένος προ πολλού ο πόλεμος με την Κίνα

SHARE:

24Media Network