Τραμπ – Νιέτο: Σε ‘φιλικό’ κλίμα η συνομιλία τους

Τραμπ – Νιέτο: Σε ‘φιλικό’ κλίμα η συνομιλία τους

Οι δυο πρόεδροι συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να μην αναφέρονται δημοσίως στο θέμα της χρηματοδότησης του τείχους. Στο πλευρό του Νιέτα δισεκατομμυριούχος Μεξικανός, που προτίθεται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις του με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία σε «φιλικό» κλίμα με τον Μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο, διάρκειας περίπου μίας ώρας, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από την ακύρωση της επίσκεψης του Μεξικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο εξαιτίας της διαμάχης σχετικά με την χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών την ανέγερση του οποίου προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είχαμε μια συζήτηση σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για το χτίσιμο μιας δίκαιης σχέσης και μιας νέας σχέσης» με το Μεξικό τόνισε ο Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο Λευκό Οίκο.

«Αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να χάνουν ένα τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, εταιρειών και εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτό δεν θα συμβεί υπό την ηγεσία μου», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχω εκφραστεί πολύ έντονα ενάντια στο Μεξικό. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για το Μεξικό…αλλά όπως γνωρίζετε έχει διαπραγματευτεί εις βάρος μας, πλήττοντας την χώρα μας μέσα από προηγούμενες κυβερνήσεις μας. Μας έχουν γελοιοποίησει», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένει να διαπραγματευθεί εκ νέου την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με το Μεξικό στο μέλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μεξικού ο Νιέτο και ο Τραμπ συμφώνησαν να μην μιλούν δημοσίως προς το παρόν για την αποπληρωμή της κατασκευής του τείχους που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι το Μεξικό πρέπει να χρηματοδοτήσει.

Στην ανακοίνωση της μεξικανικής κυβέρνησης τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «εποικοδομητική και παραγωγική» συνομιλία και προσέγγισαν ζητήματα, όπως το εµπορικό έλλειµµα των ΗΠΑ προς το Μεξικό και την παράνομη ροή όπλων και ναρκωτικών κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

«Αναφορικά με την χρηματοδότηση του τείχους οι δύο πρόεδροι διαπίστωσαν τις ξεκάθαρες και δημόσιες αποκλίσεις των απόψεων τους σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε μια εποικοδομητική συζήτηση που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Οι πρόεδροι επίσης συμφώνησαν προς το παρόν να μην συζητούν δημοσίως για αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ καλεί τους συμπατριώτες του να στηρίξουν τον πρόεδρο Νιέτο

Ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ δήλωσε σήμερα ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας του να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις Τύπου του Μεξικανού μεγιστάνα, ο οποίος γενικά αποφεύγει τα μέσα ενημέρωσης, ο Σλιμ είπε ότι ο Μεξικό χρειάζεται να διαπραγματευτεί από ισχυρή θέση. Σημείωσε επίσης ότι ο Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε “θαυμάσιο διαπραγματευτή”, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης και άσκησης της πολιτικής.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ΗΠΑ ένωσε τους Μεξικανούς, σημείωσε ο Σλιμ. Η κυριότερη ανησυχία για όλους στο Μεξικό είναι η κατάσταση των Μεξικανών που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Για αυτό προτεραιότητα της χώρας είναι να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, συνέχισε.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τον Τραμπ ή να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν απαραιτήτως άσχημα, τόνισε. Σχολίασε μάλιστα ότι το σχέδιο του Τραμπ για μείωση των φόρων και ώθηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ είναι μια θετική εξέλιξη για το Μεξικό.

Η πολιτική του Τραμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά θα επηρεάσει εκατομμύρια Αμερικανούς καταναλωτές, προειδοποίησε εξάλλου. Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και όχι να επιστρέψουν στο παρελθόν, συνέχισε ενώ αναφερόμενος στην πατρίδα του είπε ότι το Μεξικό θα έπρεπε να στραφεί στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Το καλύτερο τείχος είναι οι επενδύσεις που δημιουργούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στο Μεξικό, υπογράμμισε, προτείνοντας επίσης την εφαρμογή ενός εναλλακτικού προγράμματος εισαγωγών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα