Τραμπ: Το Κογκρέσο χάνει τον καιρό του αν δεν συζητά για το τείχος

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ
O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ AP

Αμετακίνητος στις θέσεις του για την ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος που παρενέβη μέσω twitter σε συνεδρίαση του Επιτροπής του Κογκρέσου για το shutdown.

Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θα ξεκινήσουν σήμερα διαπραγματεύσεις, προς αναζήτηση μιας συμφωνίας για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και την αντιμετώπιση του θέματος της ασφάλειας των συνόρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ανέγερση του τείχους που ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των διαπραγματευτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία έχει στη διάθεσή της λιγότερο από τρεις εβδομάδες για να καταλήξει σε μια νομοθετική πρόταση. Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτό από τον Τραμπ, πριν από τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε η χώρα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο άλλης μιας μερικής παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να επαναλειτουργήσουν προσωρινά οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, αλλά απειλεί ότι το shutdown θα επανέλθει, αν το Κογκρέσο δεν παρουσιάσει μια ικανοποιητική συμφωνία ή ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter νωρίς το πρωί, ο Τραμπ προειδοποίησε την ομάδα των διαπραγματευτών ότι θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα του τείχους. "Αν η επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών που συνεδριάζει για την Ασφάλεια των Συνόρων δεν συζητά ή δεν μελετά το Τείχος ή ένα Φυσικό Σύνορο, χάνει τον καιρό της", έγραψε. Ακόμη και αν οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων καταλήξουν σε συμφωνία, παραμένει ασαφές αν ο Τραμπ θα την δεχτεί.

Οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν για πρώτη φορά αργότερα σήμερα και πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο μέχρι τις 15 του μηνός.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τις ΗΠΑ το 2019

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 6 δισ. δολάρια στοίχισε το shutdown

Ντοκουμέντο: Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα;

SHARE: