Τσαβούσογλου: “Υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη για τους υδρογονάθρακες”

Τσαβούσογλου: “Υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη για τους υδρογονάθρακες”
Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λιβύη ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Λίβυα ομολόγό του για τους υδρογονάνθρακες.

Mνημόνιο “κατανόησης” με τη Λιβύη για το θέμα των υδρογοναθράκων υπέγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό του Νέκλα Μάνγκους επί λιβυκού εδάφους και χαρακτηριστικά τόνισε ότι η Τουρκία θα σταθεί χωρίς διασταγμό στο πλευρό της Λιβυής.

Το μνημόνιο φέρεται να προβλέπει, μεταξύ άλλων, άδειες για έρευνες σχετικές με υδρογονάνθρακες στην Τουρκία. «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα».

Θα υπογραφεί, επίσης, όπως ενημέρωσε ο Τσαβούσογλου και μνημόνιο συνεργασίας σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης και στον όγκο των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών ο οποίος, όπως τόνισε, ξεπερνάει τα 4 δις δολάρια.

Σε ότι αφορά την παράνομη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινα ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών, είναι έγκυρη αφού έτσι και αλλιώς “έχει ενημερωθεί ο ΟΗΕ”.

“Tρίτες χώρες” κατέληξε “δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν σ’ αυτή τη συμφωνία”. Το σχόλιο “σημαδεύει” προφανέστατα την Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας ΤουρκίαςΛιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά από την Ελλάδα.

Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπογράμμισσαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version