Τυφώνας Σάντι: Αποκαθίστανται οι ζημίες, αρχίζει δειλά δειλά να ζωντανεύει η Νέα Υόρκη

default image

Αποκαθίστανται αργά τα προβλήματα από το πέρασμα του Σάντι, χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σαράντα νεκροί ο νέος απολογισμός.

Η κυκλοφορία του μετρό εν μέρει έχει αποκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες νοικοκυριά, που εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα μετά το πέρασμα του Σάντι.

Ενώ οι αρχές ανακοινώνουν τη διανομή δωρεάν ενός εκατομμυρίου γευμάτων για τους ανθρώπους που υποφέρουν, έγινε γνωστό ότι αριθμός των νεκρών στην πόλη έχει αυξηθεί στους 40.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, εξέδωσε προειδοποίηση για τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από την δραματική κατάσταση, αυξάνοντας τις τιμές και κάλεσε τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να αποκαταστήσουν τις βλάβες όσο το δυνατόν συντομότερα. Εν τούτοις μερικές γειτονιές δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την 11η Νοεμβρίου, προειδοποίησε ο τοπικός διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Μανχάταν τα προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν αποκατασταθεί έως το Σάββατο. Συνολικά, περίπου 654.000 σπίτια ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, τρεις ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει ξεκινήσει και η διανομή δωρεάν γευμάτων, καθώς, 400 μέλη της Εθνικής Φρουράς και 150 εθελοντές μεταφέρουν τα γεύματα από πόρτα σε πόρτα. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει 12 κινητές κουζίνες ικανές να προετοιμάζουν 200.000 γεύματα την ημέρα. Διανομή τροφίμων και ειδών ένδυσης γίνεται, ειδικά μπροστά από ορισμένες εκκλησίες.

Το μετρό που μεταφέρει 5,5 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα έχει αρχίσει να επαναλειτουργεί από την Πέμπτη και θα είναι δωρεάν για δύο ημέρες, προς μεγάλη ανακούφιση των κατοίκων μιας πόλης που ασφυκτιά όταν κινούνται μόνο τα αυτοκίνητα.

Προβλήματα παρατηρούνται και με τα κινητά τηλέφωνα που συχνά δεν λειτουργούν, ενώ και πολλά καταστήματα παραμένουν ακόμη κλειστά.

Συναυλία αλληλεγγύης για τα θύματα του Σάντι, με τη συμμετοχή μεγάλων αστεριών της αμερικανικής μουσικής σκηνής, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το NBC. Τα έσοδα που θα αντληθούν θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα