Τζάρεντ Κούσνερ: Νέες περιπέτειες για το γαμπρό του Τραμπ – Έκρυψε στοιχεία για τις σχέσεις με τη Ρωσία;

Τζάρεντ Κούσνερ: Νέες περιπέτειες για το γαμπρό του Τραμπ – Έκρυψε στοιχεία για τις σχέσεις με τη Ρωσία;
FILE - In this July 25, 2017 file photo, White House Senior Adviser and envoy, Jared Kushner, listens at right as President Donald Trump speaks during a meeting with Lebanese Prime Minister Saad Hariri in the Cabinet Room of the White House in Washington. Kushner began a round of talks with Israeli and Palestinian leaders as he resumed efforts to restart peace talks. Kushner, who is President Donald Trump's son-in-law, met with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem on Thursday, Aug. 24, 2017, before heading to the West Bank city of Ramallah to meet Palestinian President Mahmoud Abbas in the evening. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File) AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Επιτροπή της Γερουσίας ζητεί περισσότερα στοιχεία για τις επαφές του Τζάρεντ Κούσνερ στη Ρωσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος απέκρυψε στοιχεία από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη

Ο δικηγόρος του Τζάρεντ Κούσνερ δεν παρέδωσε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας έγγραφα σχετικά με “μία μυστική προσέγγιση από τη Ρωσία, αλλά και μία πρόσκληση σε δείπνο”, σύμφωνα με δηλώσεις μελών του προεδρείου της επιτροπής αυτής.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Σε επιστολή τους προς τον δικηγόρο του Κούσνερ, Άμπε Λόουελ, οι γερουσιαστές Τσακ Γκράσλεϊ και Νταϊάν Φάινσταϊν, ηγετικά μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα, προσδιόρισαν τα έγγραφα αλλά και ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία δεν τους έχουν παραδοθεί.

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, ο Κούσνερ προώθησε σε στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ηλεκτρονικά μηνύματα από τον Σεπτέμβριο του 2016 σχετικά με τα WikiLeaks. Τα WikiLeaks έχουν δημοσιοποιήσει ηλεκτρονικά μηνύματα, για τα οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποφανθεί ότι προέρχονται από υποκλοπή των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μελών της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος. “Όπως φαίνεται, η έρευνα σας δεν συμπεριέλαβε αρκετά έγγραφα”, ανέφερε η επιστολή προς τον Λόουελ, σχετικά με την ανταπόκριση του ιδίου σε τρία αιτήματα για την προσκόμιση υλικού στην έρευνα της επιτροπής για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Τόσο ο κ. Κούσνερ, όσο κι εγώ ανταποκριθήκαμε σε όλα τα αιτήματα που μας έγιναν. Έχω παραθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα που έχουν να κάνουν με τις επαφές του κ. Κούσνερ. Παράλληλα, έχουμε ενημερώσει την επιτροπή ότι είμαστε ανοιχτοί για ν’ ανταποκριθούμε σε κάθε πρόσθετο αίτημα, ενώ θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε μέσω του Λευκού Οίκου για την αποστολή εγγράφων σχετικά με την περίοδο πριν και μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ”.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον Λόουελ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα απορρίπτει την αναφορά τριών αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο, με συμπέρασμα την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία, σε βάρος της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Κούσνερ παραμένει ένα από τα βασικά πρόσωπα στην έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, αλλά και τρεις επιτροπές του Κογκρέσου σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή. Ειδικότερα, ο Μιούλερ διερευνά τον εντοπισμό ποινικών ευθυνών προς την κατεύθυνση της συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της αμερικανικής δικαιοσύνης τόσο από τον πρόεδρο, όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου. Ο Κούσνερ ελέγχεται επίσης και για τον πιθανό του ρόλο στη λήψη της απόφασης του Τραμπ, σχετικά με την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο. Η αποπομπή του Κόμεϊ οδήγησε τον Αμερικανικό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν στο διορισμό του Μιούλερ, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζέφ Σέσιονς. Για τον Σέσιονς έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες σχετικά με προεκλογικές επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους και κυρίως με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ. Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών, τον οδήγησε στην απόφαση του για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα προκαλώντας την οργή του προέδρου Τραμπ.

Παράλληλα, διερευνάται εάν ο Κούσνερ είχε κάποιο ρόλο στις μετεκλογικές προσπάθειες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν ή άλλων στελεχών για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε αντάλλαγμα για οικονομικές επενδύσεις ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ένα δημοσίευμα του Reuters (26 Μαΐου) επικαλούμενο δύο πηγές ανέφερε ότι ο Κούσνερ κι ο Φλιν συζήτησαν με τον Κίσλιακ την οργάνωση ενός “μυστικού διαύλου” επικοινωνίας μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρακάμπτοντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Φλιν αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του ως Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο αφού παραπλάνησε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις προεκλογικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Κίσλιακ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Φλιν εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά του γιου του, Μάικλ Φλιν Τζούνιορ και σχετικά με τις δραστηριότητες προσφοράς υπηρεσιών της εταιρίας τους προς ξένες κυβερνήσεις, που δεν είχαν δηλωθεί εμπρόθεσμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπως προβλέπεται από την εφαρμογή ειδικής νομοθεσίας.

Η επιστολή των γερουσιαστών ανέφερε επίσης ότι ο Λόουελ δεν παρέδωσε έγγραφα σχετικά με “τις επικοινωνίες που έγιναν με τον Σεργκέι Μίλιαν αντίγραφα των οποίων έχει ο Κούσνερ”.

Ο Μίλιαν που έχει χρησιμοποιήσει πολλά ψευδώνυμα είναι ένας γεννημένος στη Λευκορωσία μετανάστης και το 2006 βοήθησε το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρωσίας-ΗΠΑ στην προσπάθεια προώθησης ταξιδιών Αμερικανών επιχειρηματιών στη Ρωσία. Μετά ένα τέτοιο ταξίδι τον Δεκέμβριο του 2011 που είχε οργανωθεί από το εν λόγω επιμελητήριο και την ημικρατική ρωσική υπηρεσία (Rossotrudnichestvo) οι πράκτορες του FBI ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν τους προσέγγισαν Ρώσοι κατάσκοποι στη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους συμμετέχοντες.

Ο Μίλιαν, που έχει συναντηθεί με τον Τραμπ τουλάχιστον μία φορά, υπερηφανευόταν για τη συνάντηση αυτή, ενώ αρνείται ότι είναι πράκτορας της Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα