Τζέφρι Έπσταϊν: Το τράφικινγκ, ο βρώμικος πλούτος και το ντοκιμαντέρ του Netflix

Τζέφρι Έπσταϊν:  Το τράφικινγκ, ο βρώμικος πλούτος και το ντοκιμαντέρ του Netflix
Ο Τζέφρι Έπσταιν New York State Sex Offender Registry via AP, File

Το "τέρας" πίσω από τον μεγιστάνα, το τράφικινγκ πίσω από τον πλούτο και τα τα ψυχικά τραύματα πίσω από τα πρόσωπα των θυμάτων που αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων του Netflix. Την Τετάρτη διαθέσιμο στην πλατφόρμα.

Το “βρώμικος πλούτος” που συνοδεύει το όνομά του και σχηματίζει τον τίτλο του ντοκιμαντέρ (Jeffrey Epstein: Filthy Rich) περικλείει όλο το περιεχόμενο των τεσσάρων επεισοδίων της σειράς του Netflix -το πρώτο κυκλοφορεί την Τετάρτη- αντανακλώντας μία από τις πιο φρικιαστικές, σκανδαλώδεις και σκοτεινές υποθέσεις των τελευταίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συσχετιζόμενη με τον πολιτικό παρασκήνιο.

Η γνωστή πλατφόρμα, πριν καν συμπληρωθεί χρόνος από τον μυστηριώδη θάνατό του (πιθανότητα αυτοκτονία) τον περασμένο Αύγουστο, ανασύρει μία πολύκροτη υπόθεση, επιχειρώντας να ρίξει φως στις κτηνώδεις πράξεις του δισεκατομμυριούχου οικονομολόγου και να δώσει χώρο και χρόνο στα θύματά τους να μοιραστούν καταθέσεις και ψυχικά τραύματά από την κακοποίησή τους.

Το ντοκιμαντέρ κυκλοφορεί την Τετάρτη, είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, σε σκηνοθεσία της Lisa Bryant και παραγωγή του Τζο Μπέρλινγκερ. Συγκλονιστικές μαρτυρίες, τρομακτικές περιγραφές και αποκαλύψεις για ένα ολόκληρο κύκλωμα διακίνησης σεξ, σεξουαλικά αδικήματα, κακοποίηση ανηλίκων και πολιτικές διασυνδέσεις, με την ανοχή των οποίων χτίστηκε μία βρώμικη περιουσία.

Το “τέρας” πίσω από τον μεγιστάνα

Μεγαλωμένος από οικογένεια μικροαστών, κατάφερε να γίνει καθηγητής φυσικής και μαθηματικών χωρίς καν να τελειώσει τις σπουδές του, ενώ έδειξε από την αρχή τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, όταν στα μαθήματα εμφανιζόταν με γούνες και χρυσές αλυσίδες. Παρά τη γρήγορη απόλυσή του, ο Τζέφρι Έπσταϊν χρησιμοποίησε το βασικό συστατικό πάνω το οποίο έχτισε την καριέρα και τον πλούτο του: Τις διασυνδέσεις του. Εισήλθε στη Wall Street και άρχισε γρήγορα να αναρριχάται και να εδραιώνεται στον χρηματιστηριακό κόσμο, αποκτώντας λεφτά, δύναμη και φίλους από τον πολιτικό κόσμο.

Το ιδιόκτητο νησί του Τζέφρι Έπσταϊν. Εκεί είχε κακοποιήσει πολλά από τα θύματά του AP Photo/Gabriel Lopez Albarra

Η πρώτη φορά που απασχόλησε τις αρχές ήταν το 2005 όταν κατηγορήθηκε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικα καρότσια και τους ζητούσε να μεταβούν στην έπαυλή του μαζί με φίλες τους, συμμετέχοντας στα πάρτι και τις εκδηλώσεις που διοργάνωνε. Σύντομα, κατάφερε να φτιάξει ένα ευρύ δίκτυο τράφικινγκ, χρησιμοποιώντας γυναίκες ως “σκλάβες του σεξ”, όπως αποκαλούνταν, με το δικό του παρατσούκλι πια να έχει καθιερωθεί ως “διαχειριστής χρημάτων των πλουσίων”, στο οποίο οφείλονταν και οι επαφές του με τον πολιτικό κόσμο.

Παρά τη σύλληψη και φυλάκισή του το 2005, συνέχισε να “διοικεί” το δίκτυο τράφικινγκ, να πληρώνει γυναίκες για να συμμετέχουν σεξουαλικά για ικανοποίηση της διαστροφής του, αλλά και των χλιδάτων πάρτι του, αλλά και να χαίρει της εκτίμησης πολιτικών προσώπων, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπιλ Κλίντον. Αμφότεροι τον είχαν εκθειάσει δημόσια, με τον Τραμπ μάλιστα να λέει: “Είναι φοβερός τύπος. Χαίρεται τη ζωή”. Ο θάνατός του πάντως στη φυλακή έμελλε να ρίξει στο κενό τις έρευνες που προσπαθούσαν να ρίξουν φως στο παρασκήνιο των στενών δεσμών του με πολιτικούς.

Αυτοκτόνησε (;) στις 10 Αυγούστου του 2019

Στις 10 Αυγούστου του 2019, ο μεγιστάνας Τζέφρι Έπσταϊν βρέθηκε νεκρός στο κελί του σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου και κρατούταν έχοντας κατηγορηθεί για διεύθυνση και συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα σωματεμπορίας ανηλίκων. Παρά τις εκτιμήσεις και τις ενδείξεις για αυτοκτονία (ήταν υπό 24ωρη παρακολούθηση), ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε επισημάνει τα ερωτηματικά γύρω από τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου του. Λίγο αργότερα και μετά από έρευνες του FBI η επίσημη τοποθέτηση έκανε λόγο για “προφανή αυτοκτονία”, η οποία βέβαια σημειώθηκε μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων που αποκάλυπταν το μέγεθος των εγκλημάτων του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version