Τζέιμς Κόμι: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανησυχούσε για τη διαρροή πληροφοριών

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειώμ Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) και ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ (δεξιά)
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειώμ Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) και ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ (δεξιά) AP

Το σήριαλ της υπόθεσης Τραμπ-Κόμι όσον αφορά τη διαρροή πληροφοριών συνεχίζεται - Τα υπομνήματα του Τζέιμς Κόμι αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν προβληματισμένος για την ''πίστη'' του πρώην Διευθυντή του FBI

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας Τζέιμς Κόμι, σε υπομνήματα στα οποία κατέγραψε συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι, σημειώνει πως ο Τραμπ είχε εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις αισχρές αιτιάσεις σε βάρος του που περιέχονταν σε φάκελο που συνέταξε Βρετανός πρώην κατάσκοπος, είχε αξιώσει από τον ίδιο πίστη, και είχε υπογραμμίσει ότι έπρεπε να βρεθούν και να εκδιωχθούν όσοι διέρρεαν πληροφορίες.

Τα υπομνήματα του Κόμεϊ - αποσπάσματα των οποίων είναι λογοκριμένα - παραδόθηκαν την Πέμπτη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τα υπομνήματα, τα οποία συμβουλεύθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συμπεριλαμβάνουν σημειώσεις του πρώην διευθυντή το FBI για μια συνάντηση στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2017, λίγο πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, στην οποία ο δύο άνδρες είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση για τον φάκελο που αναφερόταν λεπτομερώς σε ένα βράδυ του 2013, όταν ο Τραμπ φέρεται να είχε προσλάβει πόρνες σε ξενοδοχείο της Μόσχας.

«Τα υπομνήματα του Τζέιμς Κόμεϊ μόλις αποκαλύφθηκαν και δείχνουν καθαρά, ότι δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΗ και ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ. Επίσης, διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες. ΟΥΑΟΥ! Θα συνεχιστεί το Κυνήγι Μαγισσών;», ήταν η αντίδραση του Τραμπ μέσω Twitter.

Στις σημειώσεις του Κόμεϊ γίνεται επίσης αναφορά σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο με τον Τραμπ, περίπου μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ρεπουμπλικάνου, όταν σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή του FBI ο πρόεδρος του είπε πως περίμενε από αυτόν να του δείξει πίστη.

Ο Τραμπ καθαίρεσε τον Κόμεϊ τον Μάιο του 2017, ενώ ο επικεφαλής του FBI ηγείτο της έρευνας για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ και την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας. Τα υπομνήματα του Κόμεϊ συντάχθηκαν πριν από την καθαίρεσή του, η οποία οδήγησε στον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, στον οποίο ανατέθηκε η συνέχιση της έρευνας.

Η Μόσχα αρνείται ότι αναμίχθηκε στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπήρξε καμιά σύμπραξη. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου των υπομνημάτων του Κόμι συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του πρώην διευθυντή του FBI, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και παρουσιάζει τον Τραμπ σαν αφεντικό της μαφίας, που απαιτεί προσωπική πίστη πάνω και πέρα από τον νόμο κι ελάχιστα τον ενδιαφέρει η ηθική ή η αλήθεια. Το περιεχόμενο του βιβλίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου και των ρεπουμπλικάνων.

Σε ένα από τα υπομνήματα, ο Κόμεϊ αναφέρεται σε μια συνάντηση που είχε την 8η Φεβρουαρίου 2017 με τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, περίπου δύο εβδομάδες αφότου η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς είχε προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο πως ο στρατηγός ε.α. Μάικλ Φλιν, τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είχε πει ψέματα για μια συζήτηση που είχε τον Δεκέμβριο του 2016 με τον τότε Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Κόμεϊ, ο Πρίμπους αρχικά τον ρώτησε «εάν αυτή ήταν μια "ιδιωτική συνομιλία"», πριν συνεχίσει: «έχεις ένταλμα FISA για τον Μάικ Φλιν;», αναφερόμενος στα εντάλματα ειδικών δικαστηρίων που επιτρέπουν παρακολουθήσεις αν υπάρχουν υποψίες για κατασκοπεία.

Στο δείπνο του Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, κατά τον Κόμι, ο Τραμπ του είπε πως ο Φλιν «έχει σοβαρά προβλήματα ως προς την κρίση του», κάτι που ακολούθησε την πληροφορία ότι αργούσε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από κάποιον ξένο ηγέτη.

Ακόμη, κατά τα υπομνήματα, ο Πρίμπους ζήτησε από τον Κόμι και άλλα ανώτερα στελέχη του FBI τον Φεβρουάριο να «καταρρίψουν δημόσια τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ περί επικοινωνιών ανάμεσα σε συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσους που ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016». Ο Κόμι και τα άλλη στελέχη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας αρνήθηκαν να το πράξουν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρώην διευθυντής FBI: Ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για το Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αποκαλεί "ψεύτη" τον Τζέιμς Κόμι

ADVERTISING

SHARE: