Τζόκοβιτς: Πιθανό να εμβολιαστεί μετά την επικράτηση του Ναδάλ στο Australian Open

Τζόκοβιτς: Πιθανό να εμβολιαστεί μετά την επικράτηση του Ναδάλ στο Australian Open
O Nόβακ Τζόκοβιτς έχει βάλει τα λεφτά του στις έρευνες για τη δημιουργία "μηχανισμoύ απενεργοποίησης" του Covid. AP Photo/Mark Baker, File

Ο βιογράφος του Νόβακ Τζόκοβιτς ανέφερε πως ο τενίστας είναι πιθανό να εμβολιαστεί καθώς ο αποκλεισμός του από πρωταθλήματα πρόκειται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καριέρα του.

Ο βιογράφος του Νόβακ Τζόκοβιτς ισχυρίστηκε πως πρόκειται να εμβολιαστεί, μετά την επικράτηση του Ράφαελ Ναδάλ στο Australian Open. Ο τενίστας αναγκάστηκε να παρακολουθήσει από μακριά το πρωτάθλημα αλλά και τον τίτλο που θα μπορούσε να έχει κατακτήσει “γλιστράει” μέσα από τα χέρια του.

Η πρώτη φετινή ευκαιρία να φτάσει τα 21 grand slam καριέρας και να αφήσει πίσω του τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ που έχουν 20 χάθηκε για το νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, όμως στη θεωρία έχει ακόμα τρεις: το Roland Garros, Wimbledon και το US Open. Στην πράξη, η εικόνα είναι διαφορετική, αφού δεν αποκλείεται να απουσιάσει από όλα, αν παραμείνει ανεμβολίαστος.

Η Washington Post ανέλυσε τα δεδομένα και βρήκε τι ισχύει για κάθε μία περίπτωση αυτήν τη χρονική στιγμή, με τις πιθανότητες να είναι εις βάρος του Τζόκοβιτς.

Roland Garros

Η υπερψήφιση του νέου νομοσχεδίου που αυστηροποιεί τα μέτρα το βράδυ της Κυριακής κατέστησε απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση για την είσοδο σε πολλούς χώρους στη Γαλλία, μεταξύ αυτών και οι αθλητικοί.

Προ ημερών, η Υπουργός Αθλητισμού Ροξάνα Μαρατσινεάνου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην οποία εξαιρούσε τους αθλητές διεθνών διοργανώσεων από την υποχρέωση κατοχής πιστοποιητικού εμβολιασμού, όμως με αφορμή το νέο νομοσχέδιο, τοποθετήθηκε μέσω social media και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πλέον αυτή η εξαίρεση. Το τουρνουά αρχίζει στις 22 Μαΐου και δύσκολα θα έχει αλλάξει κάτι μέχρι τότε για τον κάτοχο του περσινού τίτλου (και δύο συνολικά) έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό κόντρα στον Στέφανο Τσιτσιπά.

“Το πιστοποιητικό εμβολιασμού υπερψηφίστηκε. Μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος, θα γίνει υποχρεωτικό για την είσοδο σε δημόσια κτίρια όπου ήδη ζητείται πιστοποιητικό (στάδια, θέατρα) για όλους τους θεατές, τους συμμετέχοντες, Γάλλους ή αλλοδαπούς επαγγελματίες. Ευχαριστώ το αθλητικό κίνημα για τη δουλειά στο να πειστούν οι τελευταίοι, λίγοι ανεμβολίαστοι. Θα εργαστούμε μαζί για να γίνουμε πρέσβεις αυτών των μέτρων σε διεθνές επίπεδο”, έγραψε η γεννημένη στη Ρουμανία υπουργός.

Ακόμα και η είσοδος στη Γαλλία είναι αρκετά δύσκολη για τα ανεμβολίαστα άτομα, αφού πρέπει να παρουσιάσουν έναν πειστικό λόγο για το ταξίδι τους και να παρέχουν αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρηση. Επιπλέον, κατά την άφιξή τους, πρέπει να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να εξεταστούν ξανά στο τέλος της καραντίνας.

Wimbledon

Ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να κάνει τεστ 48 ώρες νωρίτερα, να βρεθεί σε καραντίνα για 10 μέρες και να κάνει νέα τεστ τη δεύτερη και την όγδοη μέρα της καραντίνας για να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ανεμβολίαστος. Οι τρέχουσες ταξιδιωτικές οδηγίες στο Νησί είναι αυστηρές, ωστόσο δεν έχουν διατυπωθεί προς το παρόν πιο συγκεκριμένοι κανονισμοί σχετικά με το ίδιο το τουρνουά.

Ο Τζόκοβιτς έχει έξι τίτλους στην Αγγλία και είναι ο περσινός νικητής. Όλα δείχνουν ότι θα μπορέσει να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο grand slam που αρχίζει στις 27 Ιουνίου, ακόμα κι αν είναι ανεμβολίαστος, αρκεί να μη νοσήσει την πιο ακατάλληλη στιγμή.

US Open

Οι επισκέπτες των ΗΠΑ πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εκτός αν πρόκειται για Αμερικανούς πολίτες, πολίτες με αμερικανική καταγωγή, αλλοδαπούς νόμιμους κατοίκους ΗΠΑ ή άτομα που ταξιδεύουν στη χώρα με βίζα μετανάστη.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις στο συγκεκριμένο κανονισμό, οι περισσότερες δεν αφορούν στον Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος θα μπορούσε να αιτηθεί εξαίρεση αν υπάρχει ιατρικός λόγος που τον αποτρέπει από το να εμβολιαστεί ή μπορεί να αιτηθεί ανθρωπιστική ή επείγουσα εξαίρεση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζόκοβιτς έχει κατακτήσει τρεις φορές το US Open, όμως μοιάζει πολύ δύσκολο να φτάσει σε τέταρτη κατάκτηση φέτος, αφού παρότι οι διοργανωτές δεν έχουν θέσει περιορισμούς σε αθλητές μέχρι στιγμής για το τουρνουά του 2022, η αμερικανική κυβέρνηση δύσκολα θα του επιτρέψει την είσοδο στη χώρα ως ανεμβολίαστος.

Ακόμα και αν αυτό συμβεί, είναι πιθανή ακόμα μία εμπλοκή. Οι κανονισμοί της Νέας Υόρκης απαγορεύουν στους ανεμβολίαστους την είσοδο στους κλειστούς χώρους. Το Arthur Ashe Court έχει ανοικτή οροφή, η οποία όμως κλείνει σε περίπτωση βροχής.

Σε μια τέτοια όχι απίθανη εξέλιξη, το κλείσιμο της οροφής θα καθιστά πλέον το γήπεδο έναν “κλειστό χώρο”, στον οποίο ο Τζόκοβιτς δεν θα έχει το δικαίωμα εισόδο/παραμονής, εφόσον θα είναι ανεμβολίαστος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα