Βαλς: Αναστολή της Συνθήκες Σένγκεν αν η Ε.Ε. δεν λάβει τα μέτρα της

Βαλς: Αναστολή της Συνθήκες Σένγκεν αν η Ε.Ε. δεν λάβει τα μέτρα της

Η συνθήκη Σένγκεν μπορεί να ανασταλεί εάν οι χώρες της ΕΕ δεν «αναλάβουν τις ευθύνες τους», διαμηνύει ο πρωθυπουργός Βαλς, προειδοποιεί ότι «συνεχίζει να υπάρχει» κίνδυνος

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εκτίμησε σήμερα ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί να «τεθεί υπό αμφισβήτηση» εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία και αντιστρόφως.

Την παραμονή του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία» αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους.

Εξάλλου ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να «παρεισφρήσουν» στη Γαλλία.

«Τα πρόσωπα αυτά επωφελήθηκαν από την κρίση των προσφύγων (...), αυτό το χάος, (και) ίσως ορισμένοι εξ αυτών παρεισέφρησαν» (στη Γαλλία) είπε ο Βαλς, χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του. Πρόσθεσε ότι «άλλοι βρίσκονταν στο Βέλγιο ήδη. Άλλοι, θέλω να το υπενθυμίσω, βρίσκονταν στη Γαλλία».

Ακόμη, ο Βαλς τόνισε πως η γαλλική κυβέρνηση δεν γνωρίζει εάν ο Σαλά Αμπντεσλάμ, που φέρεται να είναι ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, είναι στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, ούτε εάν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τους δράστες και δεν έχουν συλληφθεί.

«Η απειλή συνεχίζει να υπάρχει. Δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο της έρευνας εάν υπάρχουν ομάδες, πρόσωπα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την επίθεση της Παρασκευής. Δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορεί κανένας να το φανταστεί. Για αυτό η απειλή συνεχίζει να υπάρχει», επέμεινε.

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ, Γάλλος υπήκοος γεννημένος στις Βρυξέλλες, φέρεται να είχε νοικιάσει ένα μαύρο Φολκσβάγκεν Πόλο που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ο Αμπντεσλάμ βρίσκεται στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, ο Βαλς απάντησε «Όχι. Η καταδίωξη συνεχίζεται».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σημείωσε πως «γνωρίζουμε πως υπάρχουν κι άλλοι που μπορεί να έλθουν στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Πρέπει να επαγρυπνούμε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network