Βερολίνο: Δεν θα υπάρξει διχασμός Γερμανίας-ΔΝΤ

default image

Ο Σόιμπλε διαμηνύει δια του εκπροσώπου του πως Βερολίνο και ΔΝΤ δεν θα διχαστούν για το θέμα του ελληνικού προγράμματος. Αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Ελλάδας

Δεν είναι προς συζήτηση ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ μετά τη διαρροή από τα WikiLeaks της συζήτησης που είχαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για μια τέτοια πιθανότητα.

«Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ σε τακτική συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Γιέγκερ προχώρησε σε σχόλια στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, στο οποίο τόνισε πως η Γερμανία πιστεύει πως παραμένει ρεαλιστικός στόχος η επίτευξη συμφωνίας δανειστών-Ελλάδας πριν το ορθόδοξο Πάσχα.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, μένοντας πιστός στη γραμμή Βερολίνου που αντιτίθεται στο κούρεμα, αλλά προκρίνει μια ελάφρυνση, σημείωσε πως οι παρούσες συνθήκες δανειοδότησης με περιόδους χάριτος στην αποπληρωμή καθιστούν την διαχείρισή του εφικτή από την Ελλάδα και εκείνο που πρέπει να συζητηθεί προς το παρόν είναι ένας βιώσιμος προϋπολογισμός.

Βερολίνο και ΔΝΤ δεν θα τα… χαλάσουν

“Και οι δύο πλευρές πιστεύουμε πως Γερμανία και ΔΝΤ δεν θα διχαστούμε πάνω σε αυτό το θέμα” ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, θέλοντας να δώσει, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η αμερικανική WSJ, το στίγμα πως οι διαρροές δεν θα προκαλέσουν προστριβές ανάμεσα στους δύο βασικούς παίκτες του ελληνικού προγράμματος.

“Εξακολουθούμε να βλέπουμε ως ρεαλιστικό τον στόχο να καταλήξουμε στην αξιολόγηση πριν το ελληνικό Πάσχα στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου” συμπλήρωσε παράλληλα ο κ. Γιέγκερ, δίνοντας άλλο ένα σημείο διαφωνίας με το Ταμείο, που δεν βλέπει “φως στην άκρη του τούνελ” τόσο σύντομα. 

Αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει προσπάθειες, αλλά…

Ο Μάρτιν Γιέγκερ σημείωσε πως “αναγνωρίζουμε πως οι Έλληνες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες” στη συνέχεια όμως συμπλήρωσε: “την ίδια στιγμή, όπως τόνισε και η κα. Λαγκάρντ στην επιστολή της στον Έλληνα πρωθυπουργό, μένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά. Αλλά δεν βλέπουμε το λόγο αυτή να είναι αδύνατο να καταλήξει σε επιτυχία, δεδομένου ότι υπάρχει καλή πολιτική θέληση”.

Κομισιόν: Κανένα σχόλιο για τις διαρροές

O εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με τις διαρροές του Wikileaks για τη διαπραγμάτευση.

“Η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι “δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων” και πρόσθεσε ότι  η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου.

ΑΠΕ, WSJ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα