Βετεράνος του Ιράκ, ο 26χρονος που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο Fort Lauderdale

Βετεράνος του Ιράκ, ο 26χρονος που αιματοκύλισε το αεροδρόμιο Fort Lauderdale
© Badoo

Μεταλλειοφόρος ο δράστης της επίθεσης στο αεροδρόμιο της Φλόριντα, τον Νοέμβριο πέρασε από εξετάσεις, καθώς είχε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Υποστήριζε ότι οι αμερικανικές αρχές έλεγχαν το μυαλό του και του είχαν δώσει εντολή να παρακολουθεί βίντεο του ΙΚ (vid+pics)

Βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ είναι ο άνδρας που σκόρπισε τον θάνατο την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Fort Lauderdale των ΗΠΑ, όπως έκαναν γνωστό οι αρχές. Πρόκειται για τον 26χρονο Εστέμπαν Σαντιάγκο, ο οποίος άνοιξε πυρ στον κατάμεστο από κόσμο, χώρο παραλαβής των αποσκευών, με όπλο που είχε στις αποσκευές του, σκοτώνοντας πέντε άτομα. Πριν από λίγους μήνες είχε ελεγχθεί από το FBI για ασταθή συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Πίνο, ειδικό πράκτορα, υπεύθυνο του FBI στο Μαϊάμι ο δράστης μετά την σύλληψή του, ανακρίθηκε επί ώρες, με τους αρμόδιους να μην αποκλείουν την τρομοκρατία ως πιθανό κίνητρο για την επίθεση, εξετάζοντας πρόσφατα ταξίδια του.

Ο Σαντιάγκο, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, έφτασε στο αεροδρόμιο λίγο πριν τις 13:00 (τοπική ώρα) με ανταπόκριση από την Αλάσκα, έβγαλε το 9 χιλιοστών ημιαυτόματο πιστόλι που είχε στις αποσκευές του και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο επίτροπος της κομητείας του Broward, Τσιπ ΛαΜάρκα έγραψε στο twitter ότι ο δράστης πήγε σε τουαλέτα, γέμισε το όπλο του και επέστρεψε στην αίθουσα, συνεχίζοντας να πυροβολεί ενώ μάρτυρας υποστήριξε στο MSNBC ότι σταμάτησε μόνο όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά. Τότε ήταν που παραδόθηκε και στην αστυνομία.

 

Σε βίντεο από κινητό τηλέφωνο, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ταξιδιώτες να είναι γονατισμένοι και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε θύματα που είναι πεσμένα στο έδαφος. Τουλάχιστον δύο από αυτά φέρουν εμφανή τραύματα στο κεφάλι, μέσα σε λίμνες αίματος. Ο δράστης, που φορούσε μπλούζα με στάμπα Star Wars, ήταν αμίλητος όσο πυροβολούσε, δήλωσε μάρτυρας στο MSNBC.

Από τα πυρά, τραυματίστηκαν, επίσης, οκτώ άτομα ενώ περίπου 30 άλλα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με μώλωπες και σπασίματα, που προκλήθηκαν από το χάος που επικράτησε στο σημείο μετά την επίθεση.

© Twitter

 

Πριν μήνες είχε ελεγχθεί για αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά

Όπως έκανε γνωστό ο Πίνο, ο Σαντιάγκο είχε επισκεφτεί τον περασμένο Νοέμβριο τα γραφεία του FBI και είχε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Το FBI τον παρέπεμψε στην αστυνομία, η οποία τον έστειλε σε ιατρική μονάδα για αξιολόγηση της κατάστασής του.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγή από το FBI, αναφέρει ότι ο Σαντιάγκο είχε υποστηρίξει στις αρχές ότι το μυαλό του ελέγχεται από την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία του έχει δώσει εντολή να παρακολουθεί τα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 26χρονος, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, από το 2007 έως το 2016 υπηρέτησε στην εθνική φρουρά του Πουέρτο Ρίκο και της Αλάσκας ενώ την περίοδο 2010-2011 ήταν στο Ιράκ. Ως μάχιμος στρατιώτης και μηχανικός έλαβε έξι μετάλλια, πριν γίνει έφεδρος τον περασμένο Αύγουστο. Συγγενής του δήλωσε στο MSNBC ότι όταν επέστρεψε από το Ιράκ ήταν “ένα διαφορετικό άτομο”.

 

Νόμιμες οι αεροπορικές μετακινήσεις με όπλα

Οι αεροπορικές μετακινήσεις με όπλα είναι νόμιμες και αποτελούν ρουτίνα στις ΗΠΑ, αρκεί αυτά να είναι φυλαγμένα σε ένα ειδικό κουτί στις ελεγμένες αποσκευές, σύμφωνα με τους κανόνες της αρμόδιας αρχής. ενώ τα πυρομαχικά απαγορεύεται να είναι σε τσάντες αλλά επιτρέπονται σε ελεγμένες αποσκευές.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Fort Lauderdale είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη νότια Φλόριντα και αποτελεί διηπειρωτική πύλη.

 

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα