Βίντεο ντοκουμέντο από την Υεμένη: Η στιγμή της επίθεσης σε λεωφορείο με μαθητές

Βίντεο ντοκουμέντο από την Υεμένη: Η στιγμή της επίθεσης σε λεωφορείο με μαθητές
Ένα μικρό αγόρι νοσηλεύεται στο Saada της Υεμένης, μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες παιδιά. (AP Photo/Hani Mohammed) AP

Δόθηκε στη δημοσιότητα video που δείχνει τους μαθητές στην Υεμένη, στο λεωφορείο της σχολικής εκδρομής, λίγο πριν την αεροπορική επίθεση που σκότωσε περισσότερα από 40 αγόρια, ηλικίας από 6 έως 11 χρόνων. Προσοχή: Ακολουθούν σκληρές εικόνες.

Για δεκάδες αγόρια, στη βόρεια Υεμένη, η Πέμπτη 9/8 υποτίθεται πως θα ήταν μια ημέρα χαράς. Η σχολική περίοδος μόλις είχε ολοκληρωθεί και τα παιδιά, ηλικίας από 6 έως 11 χρόνων, θα πήγαιναν την ετήσια εκδρομή τους.

Ένα video που δόθηκε στη δημοσιότητα από το CNN και ανήκει σε έναν από τους μαθητές, δείχνει την παρέα του να απολαμβάνει το τέλος των μαθημάτων, όπως επιβιβάζεται στο λεωφορείο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο νεαρός που έκανε τη λήψη, όπως και οι περισσότεροι συμμαθητές του ήταν νεκροί. Περισσότερα από 40 παιδιά και 11 ενήλικες έχασαν τη ζωή τους, από αεροπορική επιδρομή, για την οποία η ευθύνη αποδίδεται στη στρτιωτική συμμαχία, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah μετέδωσε πως ένας από τους πρώτους γιατρούς που έσπευσαν στο σημείο της τραγωδίας, ο Hussein Hussein Tayeb βρήκε το γιο του, μεταξύ των νεκρών. “Μόλις έφτασα είδα το χάος. Ο κόσμος έτρεχε πάνω από τα πτώματα και ούρλιαζε. Όπως προσπαθούσα να παρέχω τις πρώτες βοήθειες, σήκωσα ένα άψυχο σώμα. Ήταν ο γιος μου. Τον σήκωσα στα χέρια μου και τον αγκάλιασα”. Στο νοσοκομείο της επαρχίας Σααντά μεταφέρθηκαν και 79 τραυματίες, εκ των οποίων οι 56 είναι παιδιά”.

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός που πολεμάει στην Υεμένη (προς υποστήριξη δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι), χαρακτήρισε την επίθεση ως “νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση, εναντίον στοιχείων που εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύχτας, πύραυλο εναντίον της πόλης Τζίζαν. Υπήρξε ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες, μεταξύ των αμάχων”, ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε στο Ριάντ. Οι υπεύθυνοι διέψευσαν πως είχαν ως στόχο πολίτες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres έχει ζητήσει την άμεση διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό, το οποίο και καταδίκασε, όπως και ουκ ολίγες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χώρες της Δύσης. Την Παρασκευή 17/8 θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών, με θέμα το θάνατο των παιδιών από την επιδρομή. Σχετικό αίτημα έθεσαν οι Βολιβία, Ολλανδία, Περού, Πολωνία και Σουηδία.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει ήδη 10.000 νεκρούς, μετά την επέμβαση του συνασπισμού, τον Μάρτιο του 2015. Κατά τον ΟΗΕ “έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση, παγκοσμίως”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα