Βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από τη Μοσούλη με μαχητές του ISIS

default image

To Ισλαμικό Κράτος υπόσχεται σε νέα πλάνα ότι οι Αμερικανοί θα ηττηθούν. Ντοκουμέντο μέσα από την Μοσούλη που βομβαρδίζεται. Οι κάτοικοι της πόλης κρατούνται όμηροι από τους τζιχαντιστές (Vid)

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος υπόσχεται στους Αμερικανούς ότι θα ηττηθούν στο Ιράκ σε ένα βίντεο που μετέδωσε το πρακτορείο του μία ημέρα μετά την έναρξη της ευρείας επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης, του τελευταίου σημαντικού προπυργίου των τζιχαντιστών σε αυτήν την χώρα.

Το βίντεο που προβλήθηκε σήμερα από το Amaq έχει τίτλο: «Ανάπτυξη μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στους δρόμους της Μοσούλης κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Στα πλάνα διακρίνονται ένοπλοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει την πόλη αυτή του Ιράκ από το 2014, οι οποίοι κάνουν νυχτερινή περιπολία σε έναν δρόμο της Μοσούλης, σύμφωνα με το πρακτορείο των τζιχαντιστών.

Ένας από τους μαχητές, που φορά κουκούλα, υπόσχεται στους Αμερικανούς, οι οποίοι είναι επικεφαλής ενός διεθνούς συνασπισμού που βοηθά τις ιρακινές δυνάμεις να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, ότι θα ηττηθούν στο Ιράκ.

«Όσον αφορά εσένα, Αμερική (…) ορκιζόμαστε στο όνομα του Θεού ότι θα σε νικήσουμε στο Ιράκ και θα σε υποχρεώσουμε να φύγεις ηττημένη και ταπεινωμένη από την χώρα» υπογραμμίζει ο ένοπλος.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πολλά ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αμερικανικά μαχητικά, όπως ο Άμπου Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, είχαν ήδη υποσχεθεί μια τέτοια τύχη στις ΗΠΑ.

Το Ισλαμικό Κράτος εμποδίζει τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη

Οι κάτοικοι της Μοσούλης «κρατούνται όμηροι παρά τη θέλησή τους» εντός της πόλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» κατά την επέλαση των ιρακινών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.

«Αυτό γίνεται εδώ και πολλές εβδομάδες», οι άμαχοι κρατούνται όμηροι στην πόλη «και δεν έχουμε δει την κατάσταση να αλλάζει» μετά την έναρξη των επιχειρήσεων τη Δευτέρα, σημείωσε ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Δεν παρατηρείται μαζική έξοδος αμάχων κι αυτό συμβαίνει διότι τους κρατούν ομήρους με τη βία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η τύχη, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ εγείρει ανησυχίες.

Ο διεθνής συνασπισμός και το Ιράκ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν την πόλη, σχεδιάζοντας να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής και υποδομές για την παροχή βοήθειας.

Όμως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν αντιθέτως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον πληθυσμό να φύγει, με στόχο να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να καταστεί ακόμη δυσκολότερη η κατάληψη της πόλης.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να οριστούν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων, οι ιρακινές δυνάμεις συνέχισαν να προσεγγίζουν τη Μοσούλη.

Προτού καταφέρουν να φθάσουν στα περίχωρα της πόλης, όπου έχουν αποσυρθεί 3.000 έως 4.500 βαριά οπλισμένοι τζιχαντιστές, οι ιρακινές δυνάμεις πρέπει να διασχίσουν περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει να προχωρήσουν σε πολλές επιπλέον κινήσεις προτού εισέλθουν» στην πόλη, επισήμανε ο Ντέιβις.

«Βρισκόμαστε στην αρχή, θα χρειαστεί χρόνος. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μακρά και σκληρή μάχη» τόνισε ο αξιωματικός.

Οι ΗΠΑ συνεπικουρούν τις ιρακινές δυνάμεις εξαπολύοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς, παρέχοντας υλικοτεχνική βοήθεια και στρατιωτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Ντέιβις, περίπου 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή πλησίον της γραμμής του μετώπου, παρέχοντας βοήθεια στις ιρακινές ειδικές δυνάμεις ή βοηθώντας τις ιρακινές δυνάμεις να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο συνασπισμός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα