Βίντεο-σοκ: Πώς πολεμούν τον Έμπολα στους δρόμους της φτώχειας

default image

Δείτε ένα βίντεο ντοκουμέντο της απόλυτης φρίκης. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών στους δρόμους της Λιβερίας κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Οι εικόνες από τη Μονρόβια της Λιβερίας είναι δραματικές. Το βίντεο των N.Y. Times καταγράφει τις προσπάθειες των διασωστών να περισυλλέξουν τα πτώματα και τους νοσούντες από τους δρόμους. Οι υπεύθυνοι εργάζονται κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής και χωρίς τα απαραίτητα υλικά.

Στην πόλη υπάρχουν 15 ομάδες νοσοκομειακών υπαλλήλων που σπεύδουν με τα ασθενοφόρα να μαζέψουν τα θύματα από τις γειτονιές. Τα πτώματα υπάρχουν σε κάθε γωνιά της πόλης και αφήνονται στους δρόμους για αρκετές μέρες, κάτι που εξοργίζει τους πολίτες.

Ο τρόμος είναι διάχυτος. Όσοι καταφέρνουν να αναρρώσουν από τον Έμπολα, στιγματίζονται για πάντα και περιθωριοποιούνται. Σε κάποιες γειτονιές εθελοντές δουλεύουν μαζί με τους ανθρώπους των πρώτων βοηθειών χωρίς όμως αυτό να αποτελεί τον κανόνα.

Αρκετοί διασώστες έχουν νοσήσει και εκείνοι μιας και δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά για να προφυλαχθούν.

H επιδημία του ιού Έμπολα έχει στοιχίσει την ζωή σε 4.877 ανθρώπους, κυρίως στις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στη Δυτική Αφρική (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε σήμερα και καλύπτει έως και την 19η Οκτωβρίου.

Συνολικά ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 9.936 κρούσματα, που είναι θανατηφόρα σε ποσοστό 70%, σε 7 χώρες.

Μετά τη δημοσίευση του προηγούμενου απολογισμού, την 17η Οκτωβρίου, σε δύο χώρες κηρύχθηκε επίσημα το τέλος της ασθένειας, δηλαδή στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία.

Σε άλλες δύο χώρες συνεχίζουν να καταγράφονται κρούσματα, εκτός των τριών χωρών της Αφρικής: στις ΗΠΑ και στην Ισπανία. Η επιδημία του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό πλήττει όλες τις περιφέρειες της Σιέρα Λεόνε, ανέφερε ο ΠΟΥ. Στη Λιβερία σε όλες οι περιφέρειες εκτός από μία έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Τα κρούσματα, ο αριθμός των οποίων έχει υποτιμηθεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εξαπλώνονται κατά κύριο λόγο στις πρωτεύουσες και κυρίως στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας συνεχίζουν να πληρώνουν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα στην επιδημία αυτή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 433 κρούσματα στις τάξεις τους, εκ των οποίων 244 θανατηφόρα.

Στη Λιβερία, την πλέον πληγείσα χώρα, έχουν καταγραφεί 4.665 κρούσματα, εκ των οποίων 2.705 θανατηφόρα.

Στη Σιέρα Λεόνε ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 3.706 κρούσματα, περιλαμβανομένων 1.259 θανατηφόρων.

Στη Γουϊνέα, όπου ξέσπασε η επιδημία τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουν καταγραφεί 1.540 κρούσματα, εκ των οποίων 904 ήταν θανατηφόρα.

Πηγή: nytimes

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα