Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ AP

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή “ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας”.

Η έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και ο αναβρασμός στη χώρα προέκυψε μετά το βέτο της Γαλλίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Σχεδόν όλα τα κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας είχαν δηλώσει υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών, ενώ η κυβέρνηση σημείωνε πως ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη θέλησή του μετά τις σημαντικές εξελίξεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους πολίτες να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση, η οποία, όπως τονίζει, απέτυχε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια». Έχει τονίσει, επίσης, πως η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται μία καινούργια αρχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε βέτο στο ευρωπαϊκό μέλλον τόσο της Β. Μακεδονίας, όσο και της Αλβανίας, με τον Ζόραν Ζάεφ να αντιδρά εντόνως, σημειώνοντας πως η χώρα του έκανε όλα όσα όφειλε για να πάρει το πολυπόθητο «ναι». «Οι Βρυξέλλες μας αδίκησαν», τόνισε ο Ζάεφ και έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος της ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version