Βορειοκορεάτικο πλοίο με όπλα στη διώρυγα του Παναμά

default image

Πλοίο της Βόρειας Κορέας, εντοπίστηκε να μεταφέρει εξαρτήματα πυραύλων. Ο καπετάνιος προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Βορειοκορεατικό πλοίο που μετέφερε εξαρτήματα πυραύλων και προερχόταν από την Κούβα – ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, μαζί με την Κίνα – εντοπίστηκε να διέρχεται χθες Δευτέρα στη διώρυγα του Παναμά.

“Είχαμε υποψίες ότι μεταφέρει ναρκωτικά. Οταν αρχίσαμε την εκφόρτωση του πλοίου διαπιστώσαμε ότι εκτός από ζάχαρη μετέφερε και εμπορευματοκιβώτια με εξαρτήματα πυραύλων και αυτό δεν επιτρέπεται” δήλωσε ο πρόεδρος του Παναμά Ricardo Martinelli o οποίος μάλιστα ανέβασε και στο twitter φωτογραφία του παράνομου φορτίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο καπετάνιος επιχείρησε να αυτοκτονήσει όταν επενέβη η αστυνομία.

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιβάλει  ομόφωνα νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, την ενίσχυση οικονομικών περιορισμών και την πάταξη των προσπαθειών της για τη μεταφορά απαγορευμένων φορτίων.

Μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας αποτελεί η Κίνα, η οποία υποστηρίζει να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις. Το ψήφισμα, το πέμπτο από το 2006, έχει ως στόχο να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η οποία στις 12 του περασμένου Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή.

Η Βόρεια Κορέα αψήφησε τις διεθνής προειδοποιήσεις και τον Φεβρουάριο πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή, η οποία απέδωσε ισχυρότερη έκρηξη από την προηγούμενη δοκιμή του 2009. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή πυρηνικού όπλου μικρού μεγέθους.

Με πληροφορίες από το BBC και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα