Βοσνία: Καταυλισμός με 1.300 μετανάστες κάηκε ολοσχερώς στο Μπίχατς

Βοσνία: Καταυλισμός με 1.300 μετανάστες κάηκε ολοσχερώς στο Μπίχατς
Προσφυγικός καταυλισμός κάηκε στη Βοσνία AP

Ο προσφυγικός καταυλισμός δεν διέθετε τρεχούμενο νερό, ούτε θέρμανση, ενώ δεν διέθετε ηλεκτροδότηση. Οι μετανάστες βρίσκονται πλέον στον δρόμο, εν μέσω του χειμώνα.

Ένας καταυλισμός που φιλοξενούσε 1.300 μετανάστες στη βορειοδυτική Βοσνία κάηκε ολοσχερώς σήμερα, Τετάρτη (23/12), με τις αρχές να επιρρίπτουν ευθύνες για την πυρκαγιά στους ανθρώπους που διέμεναν εκεί, εν μέσω της αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει με αντικείμενο τη στέγασή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καταυλισμός αυτός στήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο χωριό Λίπα, κοντά στο Μπίχατς, ως προσωρινή λύση και δεν προβλεπόταν τότε οι μετανάστες να περάσουν εκεί τον χειμώνα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν καλέσει από τις αρχές Δεκεμβρίου τις τοπικές αρχές να στεγάσουν αλλού τους 1.300 ανθρώπους καθώς και τους περίπου 2.000 μετανάστες που δεν διαθέτουν κάποιο κατάλυμα στην περιοχή του Μπίχατς.

«Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά όμως οι τέσσερις μεγάλες σκηνές στις οποίες κοιμούνταν οι μετανάστες κάηκαν», είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Άλε Σίλντεντιτς, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. «Υποθέτουμε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια και ότι ευθύνονται οι κάτοικοι του καταυλισμού», πρόσθεσε.

Οι μετανάστες ενδέχεται να έκαψαν τον καταυλισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν. Ο ΔΟΜ, που διαχειριζόταν αυτό το κέντρο φιλοξενίας είχε ξεκινήσει, λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, την αποχώρησή του λόγω των κακών συνθηκών και ζητούσε από τις βοσνιακές αρχές να επαναλειτουργήσει μια άλλη δομή που έκλεισε στις αρχές Οκτωβρίου στην πόλη Μπίχατς. «Η μια καταστροφή πάνω στην άλλη», σχολίασε στο Twitter ο Πέτερ Βαν ντερ Άουβεραρτ, ο υπεύθυνος του ΔΟΜ στη Βοσνία. Λίγο νωρίτερα έγραψε ότι «όλες οι προσπάθειες να βρεθεί μια εναλλακτική λύση απέτυχαν». Σημείωσε ότι ο ΔΟΜ θα εντείνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους μετανάστες αλλά «αυτό δεν είναι λύση».

Προσφυγικός καταυλισμός κάηκε στη Βοσνία AP

Ο καταυλισμός που κάηκε δεν διέθετε τρεχούμενο νερό, ούτε θέρμανση και δεν συνδέθηκε ποτέ με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι μετανάστες βρίσκονται πλέον στον δρόμο, εν μέσω του χειμώνα και ενώ προβλέπεται να πέσει σημαντικά η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες.

«Πιθανότατα θα κατευθυνθούν προς το Μπίχατς (σ.σ. απέχει 30 χιλιόμετρα από το Λίπα) και θα καταλάβουν εγκαταλειμμένα κτίρια», εκτίμησε ο Σίλντεντιτς.

Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του Μπίχατς, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ζήτησε από την αστυνομία «να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών σε κατοικημένες ζώνες», μετέδωσε το πρακτορείο Fena. Οι δημοτικές και τοπικές αρχές αντιτίθενται σθεναρά στην επαναλειτουργία του προηγούμενου κέντρου φιλοξενίας (σε ένα παλιό εργοστάσιο, το Μπίρα) στο Μπίχατς, παρά την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κάτοικοι της περιοχής φρουρούν τον χώρο για να αποτρέψουν την επιστροφή των μεταναστών. Ο δήμαρχος Σουχρέτ Φάζλιτς ζήτησε από την αστυνομία «να πάρει τη θέση των κατοίκων» για να αποφευχθούν «προβλήματα» και να εμποδιστούν οι μετανάστες να μπουν στο εργοστάσιο του Μπίρα.

Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει χορηγήσει από το 2018 85,5 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία για να την βοηθήσει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, κάλεσε τις αρχές «να συνεργαστούν και να ενεργήσουν κατεπειγόντως για να καλύψουν τις ανάγκες των άστεγων προσφύγων και των μεταναστών για να σωθούν ζωές».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα