Βουλγαρία: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπόπτου για τη δολοφονία της Μαρίνοβα

Βουλγαρία: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπόπτου για τη δολοφονία της Μαρίνοβα
Facebook / Виктория Маринова

Το DNA του βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος. Διέφυγε στη Γερμανία, όπου συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ύποπτος για τον βιασμό και την δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα στην πόλη Ρουσέ της βόρειας Βουλγαρίας συνελήφθη στην Γερμανία, όπου είχε διαφύγει, ανακοίνωσαν σήμερα οι βουλγαρικές αρχές, που «σε αυτό το στάδιο», αποκλείουν την επαγγελματική της δραστηριότητα ως κίνητρο του δράστη.

Η δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα, 30 ετών, παρουσιάστριας του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου TVN και το πτώμα της οποίας βρέθηκε το Σάββατο σε πάρκο στις όχθες του Δούναβη, προκάλεσε αποτροπιασμό στην Ευρώπη, δημιουργώντας φόβους για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που συνδέεται με την επαγγελματική της δραστηριότητα.

Ωστόσο, «τα στοιχεία που έχουμε σε αυτό το στάδιο δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται μία μη προμελετημένη επίθεση με κίνητρο την σεξουαλική επίθεση», ανάφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Σόφια ο γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ.

Ο ύποπτος, το DNA του οποίου βρέθηκε στην σκηνή του εγκλήματος, συνελήφθη χθες την νύκτα στην Γερμανία βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Μλάντεν Μαρίνοφ. «Εχουμε αρκετά στοιχεία που συνδέουν αυτό το πρόσωπο με τον τόπο του εγκλήματος και το θύμα», είπε.

Ο ύποπτος, που ονομάζεται Σεβερίν Κρασιμίροφ, είναι Βούλγαρος γεννημένος το 1997 και ήταν ήδη καταζητούμενος για δολοφονία και βιασμό, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας. Κατοικούσε στην περιοχή και διέφυγε στην Γερμανία οδικώς, μέσω της Ρουμανίας, την Κυριακή, την επομένη του εγκλήματος, πρόσθεσε.

Το προφίλ του ύποπτου και ο τρόπος δράσης καθιστούν περισσότερο αβέβαιη την υπόθεση μίας δολοφονίας που συνδέεται με την επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος. Αλλά θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις υποθέσεις», είπε ο Σοτίρ Τσατσάροφ.

Η δολοφονία της δημοσιογράφου προκάλεσε κύμα διεθνούς κατακραυγής βλέποντας σε αυτήν ένα πολιτικό έγκλημα σε μία χώρα που συστηματικά εγκαλείται για την ενδημική διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού της συστήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έκανε λόγο για μία «θαρραλέα δημοσιογράφο που έπεσε στον αγώνα για την αλήθεια και κατά της διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ειρωνεύθηκε τα βιαστικά, κατά την γνώμη του, αυτά συμπεράσματα: «Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, διάβασα τερατώδη πράγματα για τη Βουλγαρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Δεν αρμόζει σε εμάς ως χώρα να συρόμαστε στην λάσπη μέσα σε λίγες ημέρες, την ώρα που όλος ο κόσμος εργαζόταν όχι στο 100% αλλά στο 1.000% για να διαλευκάνει το έγκλημα», είπε.

Η Βουλγαρία, κόκκινο πανί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τις ειδικευμένες στον τομέα μη κυβερνητικές οργανώσεις, βρίσκεται στην 111η θέση στις 180 της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθεροτυπία, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παραπέμπει στην OLAF, την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, την υπόθεση σχετικά με τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν την εκπομπή της Βικτόρια Μαρίνοβα σχετικά με την διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων.

Πολλοί διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι η δημοσιογράφος είναι η τρίτη που δολοφονείται στην Ευρώπη σε διάστημα ενός έτους, μετά την Μαλτέζα Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλιζία και τον Σλοβάκο Γιαν Κούτσιακ.

Πολλοί βούλγαροι ειδικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν το κίνητρο της δολοφονίας συνδέεται με την επαγγελματική δραστηριότητα της δημοσιογράφου, τονίζοντας ότι η ασχολία της δεν είχε σχέση με την ερευνητική δημοσιογραφία και ότι η υπόθεση αυτή δεν συμβαδίζει με τον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος.

Σύμφωνα με την μην κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή του Ελσίνκι, 19 γυναίκες έχασαν την ζωή τους σε επιθέσεις στην Βουλγαρία αυτήν την χρονιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα