Βραζιλία: Δεν παραδίδεται ο Ντα Σίλβα

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις ντα Σίλβα
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις ντα Σίλβα AP

Σε βάρος του πρώην προέδρου της Βραζιλίας έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, αν δεν παραδοθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα προκειμένου να εκτίσει την ποινή που του έχει επιβληθεί περί διαφθοράς

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα δεν θα παραδοθεί σήμερα στην αστυνομία, όπως κλήθηκε να κάνει από έναν δικαστή, ο οποίος τον καταδίκασε για διαφθορά, ανακοίνωσε πηγή του Κόμματος Εργαζομένων (PT) που ίδρυσε ο ίδιος.

Ο Λούλα διανυκτέρευσε στην έδρα του συνδικάτου των εργαζόμενων στη βιομηχανία του μετάλλου, στο Σάο Πάολο, όπου είχε συναντήσεις με ηγέτες του κόμματος, σύμφωνα με την πηγή.

Ο δικαστής Σέρζιο Μούρο--ορκισμένος εχθρός του-- κάλεσε τον Λούλα να παραδοθεί μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα για να ξεκινήσει να εκτίει την 12ετή ποινή κάθειρξης αφού δεν έγινε δεκτή η έφεση που είχε ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του για δωροληψία.

Ο δικαστής του έδωσε χθες διορία ως σήμερα το απόγευμα για να παραδοθεί, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Η εξέλιξη αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον δημοφιλέστερο πολιτικό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και, κατά τις δημοσκοπήσεις, το αδιαφιλονίκητο φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα του Λούλα να παραμείνει ελεύθερος ώσπου να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την καταδίκη του σε ποινή 12 χρόνων και ενός μήνα κάθειρξης για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο 72χρονος Λούλα έχει τονίσει πως η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του και από τη φυλακή. Θεωρητικά ο νόμος του απαγορεύει να είναι υποψήφιος, αφού καταδικάστηκε από εφετείο, αλλά την τελεσίδικη απόφαση για την υποψηφιότητά του θα λάβει το εκλογοδικείο τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δικηγόροι του έχουν καταστήσει σαφές ότι θα πολλαπλασιάσουν τις προσφυγές τους μέχρι τότε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βραζιλία: Στη φυλακή φαίνεται πως θα βρεθεί ο Λούλα

Βραζιλία: Οριστική η καταδίκη του Λούλα

ADVERTISING

SHARE: