Βραζιλία: Κίνδυνος για κατάρρευση και άλλου φράγματος - Εκκενώνονται χωριά

Δρόμος έχει κοπεί στα δύο μετά την κατάρρευση φράγματος τελμάτων σε μεταλλείο
Δρόμος έχει κοπεί στα δύο μετά την κατάρρευση φράγματος τελμάτων σε μεταλλείο AP

Με μεγάφωνα ξύπνησαν τα ξημερώματα τους 39.000 κατοίκους της περιοχής που κινδυνεύει να πλημμυρίσει από τέλματα.

Συναγερμό σήμανε την Κυριακή η πυροσβεστική υπηρεσία και η μεταλλευτική εταιρεία Vale καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει άλλο ένα φράγμα στην περιοχή του Μπρουματζίνιου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία, όπου την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι και άλλοι 300 αγνοούνται, σε παρόμοιο δυστύχημα.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σήμανε συναγερμό τα ξημερώματα της Κυριακής (9.30 ώρα Ελλάδας) καθώς "παρατηρήθηκε αύξηση των υδάτων στο φράγμα 6" του ορυχείου Κορέτζο ντου Φεϊζάου. Την Παρασκευή κατέρρευσε το φράγμα τελμάτων του ίδιου ορυχείου.

Πυροσβέστες έχουν αρχίσει ήδη να εκκενώνουν χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Με μεγάφωνα, ξύπνησαν τους 39.000 κατοίκους του Μπρουματζίνιου, καλώντας τους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Λόγω της επιχείρησης εκκένωσης των κοινοτήτων, έχουν διακοπεί προσωρινά οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στο ποτάμι της λάσπης που κάλυψε την Παρασκευή την περιοχή. "Ρίχνουμε όλο το βάρος στην εκκένωση", είπε ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Πέντρο Αϊχάρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, από το δυστύχημα έχουν σκοτωθεί 34 άνθρωποι, άλλοι 23 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενώ περίπου 300 αγνοούνται – από αυτούς, οι 250 ήταν υπάλληλοι ή συνεργάτες της εταιρείας Vale.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία

Βραζιλία: Δέκα νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από κατάρρευση φράγματος σε μεταλλείο

Βραζιλία: 9 οι νεκροί, 300 οι αγνοούμενοι από την κατάρρευση φράγματος σε μεταλλείο

SHARE: