Βραζιλία: Παραιτήθηκε ΥΠΕΞ επειδή απέτυχε να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια

Βραζιλία: Παραιτήθηκε ΥΠΕΞ επειδή απέτυχε να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια
Ο Ερνέστο Αραούχο ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας AP

Ο Ερνέστο Αραούχο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, παραιτήθηκε επειδή δεν κατάφερε να εγγυηθεί πρόσθετες προμήθειες εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούχο υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή, εν μέσω της εντεινόμενης κριτικής για την αποτυχία του να εγγυηθεί πρόσθετες προμήθειες εμβολίων από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.

Πιστός σύμμαχος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο Αραούχο εκπροσωπεί την ιδεολογική πτέρυγα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της οποίας οι επιθέσεις εναντίον της Κίνας, των περιβαλλοντολόγων και της Αριστεράς θεωρούνταν ολοένα και περισσότερο θορυβώδεις αντιπερισπασμοί από την αντιμετώπιση της πανδημίας που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Βραζιλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η αποχώρηση ενός πιστού του συμμάχου, όπως ο Αραούχο, αποτελεί πλήγμα για τον Μπολσονάρου, αλλά και μέρος των ευρύτερων κινήσεων του πολιορκούμενου προέδρου για να πάρει πιο σοβαρά την πανδημία και να επιβραδύνει ένα δεύτερο κύμα θανάτων και κρουσμάτων σε αριθμούς ρεκόρ, που έχει ωθήσει τα νοσοκομεία στο χείλος της κατάρρευσης.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αραούχο είχε προκαλέσει τον εκνευρισμό σε κορυφαία στελέχη της Βουλής και πολλοί ζητούσαν ανοιχτά την παραίτησή του. Είχαν εξαγριωθεί από την κριτική που ασκούσε επί καιρό ενάντια στον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της χώρας, την Κίνα, μια υπερδύναμη που παράγει εμβόλια.

Παράλληλα, η εκτίμηση που έτρεφε ο διπλωμάτης προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε επίσης εμπόδιο για να πείσει την νυν αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να ελευθερώσει προμήθειες αμερικανικών εμβολίων για τη Βραζιλία.

Η είδηση για την αποχώρηση του Αραούχο από το βραζιλιάνικο ΥΠΕΞ δημοσιεύτηκε αρχικά στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo. Η πηγή που το επιβεβαίωσε ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα