Βραζιλία: Ψήφισε ο Μπολσονάρο – Θωρακισμένο όχημα, στρατός στο δρόμο

Βραζιλία: Ψήφισε ο Μπολσονάρο – Θωρακισμένο όχημα, στρατός στο δρόμο

Τον επόμενο πρόεδρο της χώρας καλούνται να εκλέξουν οι Βραζιλιάνοι στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Φαβορί θεωρείται ο Ζαϊρ Μπολσονάρο. Ποια είναι η ατζέντα του ακροδεξιού θαυμαστή του Τραμπ.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τον στρατό στους δρόμους ψήφισε ο Ζαϊρ Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος συγκέντρωσε ποσοστό 56% στον πρώτο γύρο και θεωρείται το απόλυτο φαβορί.

Η ατζέντα Μπολσονάρο

Ο νικητής του α’ γύρου των εκλογών στη Βραζιλία – και του β’ γύρου, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων – έχει σχεδόν πλέξει το εγκώμιο της στρατιωτικής δικτατορίας (1964 – 1985) και έχει ταχθεί υπέρ των βασανιστηρίων. Έχει υποστηρίξει τη θανάτωση των εγκληματιών, αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων. Απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους και θεωρεί τις γυναίκες ένα είδος “αδυναμίας” της φύσης. Η πάταξη της εγκληματικότητας έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπολσονάρο.

Μεταξύ των μέτρων που έχει υποσχεθεί είναι η “φιλελευθεροποίηση” των νόμων περί οπλοκατοχής, η μείωση της ηλικίας της εγκληματικής ευθύνης στα 16 και η ενίσχυση της αστυνομικής εξουσίας, προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν τη δικαιοδοσία να πυροβολούν εγκληματίες.

Παράλληλα, δηλώνει ανοιχτά, θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο αντίπαλος του Φερνάρντο Χαντάτζι προέρχεται από το κόμμα του Λούλα ντα Σίλβα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα