Βρετανία: Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της έκδοσης του Ασάνζ

Βρετανία: Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της έκδοσης του Ασάνζ
Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ AP

Μεταξύ των υποστηρικτών του Ασάνζ που ήταν παρόντες στην συγκέντρωση, ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, ο Γιάννης Βαρουφάκης και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ.

Εκατοντάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο κατά της έκδοσης που απειλεί τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της εξέτασης από την βρετανική δικαιοσύνη του σχετικού έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιδιώκουν να τον δικάσουν για κατασκοπεία.

Κρατώντας πανό με συνθήματα «Ελευθερώστε τον Ασάνζ», «Μην εκδώσετε τον Ασάνζ» και «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», το πλήθος συγκεντρώθηκε κοντά στην πρεσβεία της Αυστραλίας πριν πραγματοποιήσει πορεία στους δρόμους του Λονδίνου.

«Μπόρις Τζόνσον ντροπή σου», φώναζαν οι διαδηλωτές περνώντας μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Ασάνζ που ήταν παρόντες στην συγκέντρωση ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ.

Ο 48χρονος Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπελμάρς, νότια του Λονδίνου, από την σύλληψή του τον Απρίλιο 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού όπου παρέμεινε επί επτά χρόνια.

Στις ΗΠΑ κατηγορείται για κατασκοπεία και κινδυνεύει να καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο ορισμένες από τις πηγές τους δίνοντας στην δημοσιότητα το 2010 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τις δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version