Βρετανία: ‘Δικαιοσύνη’ για τους νεκρούς του Grenfell Tower ζητούν οι κάτοικοι

Βρετανία: ‘Δικαιοσύνη’ για τους νεκρούς του Grenfell Tower ζητούν οι κάτοικοι
Protesters gather outside Kensington town hall in west London, the headquarters of the Royal Borough of Kensington and Chelsea, demanding answers over the Grenfell Tower fire disaster, Friday June 16, 2017. Grief over a London high-rise tower fire that killed dozens turned to outrage Friday amid reports that the materials used in a recent renovation of the public housing block may have fueled the inferno. (Yui Mok/PA via AP) AP

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο τοπικού δημαρχείου του Λονδίνου, διαμαρτυρόμενοι για την ανείπωτη τραγωδία της φωτιάς στο Κένσινγκτον

Με συνθήματα «θέλουμε δικαιοσύνη» αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα στο κτίριο τοπικού δημαρχείου στο Λονδίνο, έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε πολυώροφο κτίριο του Λονδίνου σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του δημαρχείου της περιφέρειας Κένσινγκτον και Τσέλσι.

Καθώς οι διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν σε επάνω ορόφους του κτιρίου, η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει και ξέσπασαν συμπλοκές. Πλήθος κόσμου παρέμενε απέξω από το κτίριο, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο.

Στοιχεία για την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower έθεσαν από την πρώτη στιγμή σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια του κτιρίου, καθώς και για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτό σε πρόσφατη ανακαίνιση. Ο πύργος φαίνεται πως επενδύθηκε πριν από ένα χρόνο με πλαστικά πάνελ, τα οποία σύμφωνα με τους ενοίκους ενδέχεται να ευνόησαν την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς. Παράλληλα, κριτική ασκείται επίσης για το γεγονός πως όπως όλα δείχνουν δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, παρά μόνο μία είσοδος και μία έξοδος.

Μάλιστα ομάδα κατοίκων της περιοχής προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους ασφαλείας στον πύργο Grenfell, που λόγω κακοτεχνιών παρουσίαζε σειρά δυσλειτουργιών στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος. “Πιστεύουμε ακράδαντα πως μια σοβαρή φωτιά στον πύργο ή ένα αντίστοιχα σοβαρό γεγονός αποτελεί την πιο πιθανή αιτία που η εταιρία θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της” έγραφαν σε ένα κείμενο που στην πραγματικότητα προέβλεπε την καταστροφή που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στο μεταξύ τους 30 έφτασε ο αριθμός των νεκρών, από την πυρκαγιά στο κτίριο του Λονδίνου, ενώ 24 άνθρωποι παραμένουν ακόμη στο νοσοκομείο και 12 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ΦΩΤΟ Yui Mok/PA via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα