Βρετανία: “Ο στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για να πολεμήσει ξανά στην Ευρώπη”

Βρετανία: “Ο στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για να πολεμήσει ξανά στην Ευρώπη”
Στρατός στο Ηνωμένο Βασίλειο ISTOCK

Για το ενδεχόμενο ο βρετανικός στρατός να πολεμήσει στο πλευρό της Ουκρανίας στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο νέος στρατηγός Πάτρικ Σάντερς. Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο νέος αρχηγός του στρατού της Βρετανίας δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας πρέπει να προετοιμαστούν “για να πολεμήσουν ξανά στην Ευρώπη”, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο στρατηγός σερ Πάτρικ Σάντερς ανέλαβε τη διοίκηση από τον στρατηγό σερ Μαρκ Κάρλτον Σμιθ τη Δευτέρα και σε μήνυμά τους προς τις ένοπλες δυνάμεις, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο στρατός.

“Υπάρχει πλέον μια επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη”, είπε. Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει ξανά στην Ευρώπη”, πρόσθεσε ο Πάτρικ Σάντερς.

“Είμαι ο πρώτος αρχηγός του επιτελείου από το 1941 που ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη που εμπλέκεται μια ηπειρωτική δύναμη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βασικό μας σκοπό – να προστατεύσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με το να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε πολέμους“, συμπλήρωσε ο στρατηγός.

Τζόνσον: “Πρέπει να οπλιστούμε για ένα μακρύ πόλεμο”

Οι δηλώσεις του έρχονται να προστεθούν στην προειδοποίηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Κίεβο της Ουκρανίας, είπε ότι πρέπει να οπλιστούμε για έναν μακρύ πόλεμο”.

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν “μπαίνει σε μια νέα φάση” και εάν οι ρωσικές προσπάθειες είναι επιτυχείς, τότε “δεν θα σταματήσει να διαμελίζει την Ουκρανία”.

Σε παρέμβασή του στους Times, ο κ. Τζόνσον είπε:Φοβάμαι ότι πρέπει να οπλιστούμε για έναν μακρύ πόλεμο, καθώς ο Πούτιν καταφεύγει σε μια εκστρατεία φθοράς, προσπαθώντας να συντρίψει την Ουκρανία με καθαρή βαρβαρότητα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι φίλοι μας πρέπει να απαντήσουν, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει τη στρατηγική αντοχή για να επιβιώσει και τελικά να επικρατήσει”.

“Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η Ουκρανία μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά της να υπερασπιστεί το έδαφος της πιο γρήγορα από τον χρόνο που χρειάζεται η Ρωσία για να ανανεώσει την ικανότητά της να επιτεθεί”, πρόσθεσε.

“Το καθήκον μας είναι να στρατεύσουμε στο πλευρό της Ουκρανίας”, είπε.

Η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια πέρυσι για τη μείωση του μεγέθους του τακτικού στρατού, μειώνοντας το μέγεθος του προσωπικού από 82.000 σε 72.500 έως το 2025. Όταν έγινε η ανακοίνωση τον Μάρτιο του 2021, ο στρατός είχε περίπου 76.500 τακτικούς στρατιώτες.

Στόλτενμπεργκ: “Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια”

Εκτός από τον Μπόρις Τζόνσον, και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως και να διαρκέσει χρόνια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag είπε ότι οι προμήθειες προηγμένων όπλων στα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το Ντονμπάς να αποσπαστεί από τον ρωσικό έλεγχο.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας”, δήλωσε και πρόσθεσε:

“Ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων”.

Στη σύνοδο κορυφής του NATO στη Μαδρίτη αργότερα εντός του μηνός αναμένεται να συμφωνηθεί νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που θα συμβάλει ο στρατός της να αφήσει πίσω τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής και να αποκτήσει νατοϊκό εξοπλισμό, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα