Βρετανία: Συνελήφθη 18χρονος για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Βρετανία: Συνελήφθη 18χρονος για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου
Police provide security at Paddington mainline train station in London, after a terrorist incident was declared at nearby Parsons Green subway station Friday, Sept. 15, 2017. A bucket wrapped in an insulated bag caught fire on a packed London subway train early Friday, sending commuters running for safety at the height of the morning rush hour. (Andrew Matthews/PA via AP) AP

Στη σύλληψη ενός 18χρονου υπόπτου για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου προχώρησαν οι βρετανικές αρχές, ενώ συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Ένας 18χρονος συνελήφθη στην περιοχή του Ντόβερ από τη βρετανική αστυνομία, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του μετρό του Λονδίνου την Παρασκευή.

Ο 18χρονος ύποπτος συνελήφθη το πρωί από αστυνομικούς του Κεντ “στη ζώνη του λιμένος του Ντόβερ” –απ’ όπου αναχωρούν τα φεριμπότ για τη Γαλλία– και οι αρχές θεωρούν ότι σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση.

“Κάναμε μια σημαντική σύλληψη στο πλαίσιο των ερευνών μας σήμερα το πρωί. Μολονότι είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η έρευνα συνεχίζεται και το επίπεδο της (τρομοκρατικής) απειλής παραμένει στο κρίσιμο” ανέφερε ο Νιλ Μπάσου, ένας εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ο συλληφθείς κρατείται σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα και πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα, στο νότιο Λονδίνο.

Η επίθεση της Παρασκευής ήταν η πέμπτη που σημειώνεται τους τελευταίους έξι μήνες στη Βρετανία και είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό 29 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους με εγκαύματα, ενώ αρκετοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος με ανακοινωθέν που διένειμε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αναζητούμε τους υπόπτους», δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της πρωτεύουσας, Μαρκ Ρόουλεϊ. Η έρευνα έχει σημειώσει «πράγματι πρόοδο», δήλωσε.

«Κάποιος τοποθέτησε αυτό τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο μετρό. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να παραμείνουμε ανοικτοί ως προς το ποιος είναι και για πιθανούς συνεργούς», διευκρίνισε.

«Ένα ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη» για τον εντοπισμό του ή των δραστών της επίθεσης, είχε δηλώσει προηγουμένως στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

A passenger walks onto the platform at Parsons Green subway station after it was reopened following a terrorist attack on a train at the station yesterday in London, Saturday, Sept. 16, 2017. British authorities are searching for suspects in the London subway blast that injured more than two dozen people as hundreds of soldiers are being deployed across the country. (AP Photo/Tim Ireland) AP

 

Όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο χρονοδιακόπτης της βόμβας δεν λειτούργησε, γεγονός που απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς όπως αναφέρουν η έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές δεκάδες θύματα. Και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως στον απόηχο της επίθεσης.

Δώδεκα ώρες μετά την επίθεση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού αυξάνεται από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», κάτι που σημαίνει πως μια επίθεση είναι «επικείμενη».

Το επίπεδο συναγερμού είχε αυξηθεί σε «κρίσιμο» τον Μάιο μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ, μετά το τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, ενώ επανήλθε στο «σοβαρό», που σημαίνει «υψηλή πιθανότητα» επίθεσης.

Πηγή φωτό: Andrew Matthews/PA via AP, AP Photo/Tim Ireland

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα