Στην Ελισάβετ για εντολή η Μέι-Τα βρήκε με τους Ιρλανδούς

Στην Ελισάβετ για εντολή η Μέι-Τα βρήκε με τους Ιρλανδούς

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζητά από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η ηγέτις των Συντηρητικών. Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν, ότι αυτό σημαίνει πως πιθανότατα, υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με το Ενωτικό Κόμμα της Ιρλανδίας

Η Τερέσα Μέι αναμένεται επισκέφτηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα, τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πιθανότατα, υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με το Ενωτικό Κόμμα της Ιρλανδίας.

Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τόσο το BBC όσο και το SKyNews μετέδωσαν ότι η Μέι θα έχει αυτή την στήριξη.

Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία “παροχής στήριξης με ανταλλάγματα”.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

“Λαβωμένη” η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι όχι μόνο δεν κερδίζει έδρες το κόμμα της, αλλά ότι χάνει και την αυτοδυναμία του στο κοινοβούλιο.

Tο Συντηρητικό Κόμμα δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενισχύουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Έτσι, η Μέι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 318 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Λεπτό προς λεπτό πώς κάλυψε τις βρετανικές εκλογές το News 24/7 μέχρι να κλείσουν οι κάλπες

Οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα

Συντηρητικοί: 318

Εργατικοί: 261

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 12

Ενικό Κόμμα Σκωτίας: 35

Πράσινοι: 0

UKIP: 0

Άλλο κόμμα: 24

Τα πρωτοσέλιδα “βλέπουν” τη Μέι σε κατάσταση σοκ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, στις πρώτες της δηλώσεις, είπε ότι η Βρετανία έχει ανάγκη από μία περίοδο σταθερότητας και ότι θα αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της σταθερότητας εάν το κόμμα της εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες.

«Αυτήν την στιγμή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτή η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα», είπε μετά τη ανακοίνωση της νίκης της στην εκλογική της περιφέρεια.

«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν εαυτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της έπειτα από μια “φριχτή” προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών.

“Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της”, δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.

“Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείριση αυτής της εκστρατείας”, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα προτείνει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ.

Η Μέι δίνει σήμερα μάχη για να παραμείνει στην πρωθυπουργία καθώς οι βρετανοί ψηφοφόροι την “τιμώρησαν” στερώντας της την ισχυρή εντολή που επιθυμούσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit.

Η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της ως εν ενεργεία πρωθυπουργός για να πραγματοποιήσει μια πρώτη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές αν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη για να το πετύχει.

“Θα προτείνουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ο λόγος είναι ότι δεν θεωρώ πως το Συντηρητικό Κόμμα είναι σταθερό, δεν θεωρώ ότι η πρωθυπουργός είναι σταθερή. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός αλλά νομίζω ότι είναι μια ξοφλημένη πρωθυπουργός”, είπε ο ίδιος στο BBC Radio.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν,  μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, θα πρέπει να καθυστερήσουν, ο Κόρμπιν δήλωσε στο Sky News: “Θα πρέπει να προχωρήσουν επειδή έχει ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η εν ενεργεία κυβέρνηση μέσα σε 11 μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit”.

“Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη”, είπε.

Ο αρχηγός των Εργατικών σχολίασε ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών καθώς αύξησε τον αριθμό των εδρών του και το ποσοστό του και είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί                                

Αργά το βράδυ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.

«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

“Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

“Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη”, πρόσθεσε.

Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

“Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, το SNP πρέπει να σκεφτεί πολλά”, επεσήμανε.

Αυξημένη η συμμετοχή των νέων, που προτίμησαν τους Εργατικούς

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στη Βρετανία μεταξύ των νέων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες σε σχέση με το 2015 και έφτασε το 56% στην ηλικιακή ομάδα 18-34, σύμφωνα με τo exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το NME/The Stream.

Η δημοσκόπηση, που βασίστηκε σε 1.354 ερωτηθέντες, επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των νεαρών ψηφοφόρων επέλεξαν τους Εργατικούς, με το 60% όσων είναι κάτω των 35 ετών να δηλώνει ότι ψήφισε το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 66% στην ηλιακή ομάδα 18-24 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 36% ψήφισε για πρώτη φορά, ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι ένας από τους αποφασιστικής σημασίας λόγους της ψήφου τους ήταν το Brexit.

(Πηγή φωτογραφίας: AP/Stefan Rousseau, Frank Augstein)            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα