Βρετανός ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας

Βρετανός ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας
Φωτογραφία αρχείου AP

Κύριος λόγος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, ήταν σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων -

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας, ενώ εάν υπάρξει νέα χρήση χημικών όπλων στην Συρία, τότε, το Λονδίνο θα επανεξετάσει τις επιλογές του.

Τόνισε ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ωστόσο δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης. Ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία θέλει να έχει ένα επίπεδο σχέσεων με την Ρωσία (τονίζοντας ότι η χώρα του, πρέπει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης κατά πιθανών κυβερνοεπιθέσεων).

Κύριος λόγος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, ήταν σύμφωνα με τον Τζόνσον η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων τόσο στην Συρία, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Κατά τον ίδιο, η Βρετανία έπραξε το σωστό, ενώ δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν ο Άσαντ έχει ακόμη στην κατοχή του, χημικά όπλα.

Από την άλλη μεριά, ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι επιθέσεις που έγιναν χθες κατά συριακών στόχων δεν θ’ αντιστρέψουν την ροή των εξελίξεων στο συνολικό πρόβλημα της Συρίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση του Άσαντ μετά τους αεροπορικούς και πυραυλικούς βομβαρδισμούς της Δύσης.

Η Μέι μιλά στο βρετανικό κοινοβούλιο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μιλήσει αύριο, Δευτέρα, στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές, θα μπορούν μετά από αυτές τις δηλώσεις ν’ αξιολογήσουν την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία.

Ερωτηθείς γιατί το κοινοβούλιο δεν ανακλήθηκε από τις διακοπές του πριν από τις επιθέσεις και νωρίς το Σάββατο, ο Τζόνσον απάντησε: “Είναι προφανές ότι η πρώτη μας έννοια έπρεπε να είναι η ασφάλεια των αντρών και των γυναικών των ενόπλων δυνάμεων κι επίσης, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα της επιχείρησης. Υπάρχουν πολλά προηγούμενα στα οποία ακολουθήθηκε ο ίδιος τρόπος.”

Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον, συμμετοχή Βρετανίας στην επίθεση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα