Βρυξέλλες: Το χρονικό του τρόμου

default image

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τα χτυπήματα στο μετρό της πόλης, δίπλα στην "καρδιά" της Κομισιόν. Σε επιφυλακή η ΕΕ

Κόκκινος συναγερμός στο Βέλγιο, σύνορα κλειστά, αυξημένα μέτρα και επιφυλακή σε όλη την Ε.Ε. μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης, που ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του ISIS.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τη σύλληψη Αμπντεσλάμ, ενώ όπως μεταδίδουν τα βελγικά media, γίνεται λόγος για πιθανά “αντίποινα” από πλευράς τζιχαντιστών, κάτι που αν ισχύει, επιβεβαιώνει τη δυναμική τους.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα έγιναν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλώνστον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομισιόν, αλλά και στον σταθμό Σούμαν. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί είναι 34, οι τραυματίες πάνω από 170. 20 άτομα σκοτώθηκαν στο μετρό του Μάαλμπεκ και ακόμη 14 στο αεροδρόμιο.

Τα πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, προκαλούν ανατριχίλα:

Κόσμος βγαίνει μέσα από βαγόνι, λίγο μετά την έκρηξη στον σταθμό του Μάαλμπεκ. Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Evan Lamos, δημοσιογράφο του EurActiv που ζει στις Βρυξέλλες και ήταν μέσα στο μετρό:

Πλάνα μέσα από το αεροδρόμιο αμέσως μετά την έκρηξη του βομβιστή αυτοκτονίας:

Το χρονικό της φρίκης:

8.45 Πρώτες πληροφορίες για τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Zαβεντέμ.

 

8.59 Αποσαφηνίζεται ότι πρώτα ακούστηκαν πυροβολισμοί στην αίθουσα αναχωρήσεων του Zαβεντέμ και ακολούθησαν οι δύο εκρήξεις.


9.10 Το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει κατά μία βαθμίδα (στο 4) που είναι το υψηλότερο σημείο.

9.11 Έκρηξη στον σταθμό μετρό Μάαλμπεκ σε σταθμευμένο συρμό της αμαξοστοιχίας, με ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών και δεκάδες τραυματίες.


9.17 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός των Βρυξελλών, ενώ σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ αναφέρει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή είναι η περίθαλψη των τραυματισμένων.

9.28 Το μετρό των Βρυξελλών διακόπτει την λειτουργία του, οι επιβάτες κατεβαίνουν από τους συρμούς και οι χώροι εκκενώνονται.

9.45 Φήμες για έκρηξη στον σταθμό του μετρό Αρ Λουά.

9.48 Ενεργοποιείται το σχέδιο συναγερμού για την περίθαλψη των δεκάδων τραυματιών στα νοσοκομεία των Βρυξελλών.

9.49 Επιβεβαιώνεται ότι οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο ανέρχονται σε 13, ενώ οι βαριά τραυματίες σε 35.

9.54 Εκκενώνεται ο χώρος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών.

9.56 Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Mισέλ, ενώ η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη.

10.06 Εκατοντάδες εργαζόμενοι και ταξιδιώτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τον χώρο του αεροδρομίου.

10.09 Σύσταση του Κέντρου Κρίσης προς τους πολίτες να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην κυκλοφορούν.

10.10 Αποσαφηνίζεται ότι η μία από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας.


10.14 Εκκενώνεται το Κοινοβούλιο και το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

10.20 “Πέφτει” το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω κινητών καθίσταται αδύνατη.

10.22 Όλα τα Μέσα μαζικής μεταφοράς των Βρυξελλών διακόπτουν την λειτουργία τους, οι σταθμοί μετρό παραμένουν κλειστοί, ενώ τα σχολεία κλείνουν τις πόρτες τους.

10.26 Επιβεβαιώνεται ότι από την έκρηξη στον σταθμό μετρό Μάαλμπεκ υπάρχουν τραυματίες.

10.38 Δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού, ο οποίος καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια ή τον χώρο εργασίας τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

10.42 Διακόπτει την λειτουργία του το μετρό του Σαρλερουά.

10.45 Κλείνουν για λόγους ασφαλείας όλα τα τούνελ των Βρυξελλών.

10.47 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αμβέρσας.

 

10.58 Για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται όλα τα δικαστικά μέγαρα των Βρυξελλών.

11.06 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Οστάνδης.

11.12 Δέκα οι νεκροί από την έκρηξη στον σταθμό Μάαλμπεκ.

11.23 Νέα έκρηξη ακούγεται στο κέντρο των Βρυξελλών κοντά στα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών.

11.26 Η Brussels Airlines διακόπτει τις πτήσεις της.

 

11.32 Νέα έκκληση απευθύνει η βελγική αστυνομία προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

11.37 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.

11.38 1000 στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των Βρυξελλών.

11.50 “Συνέβη αυτό που φοβόμασταν”, αναφέρει σε συνέντευξη τύπου ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ μιλώντας για “βομβιστές αυτοκτονίας” που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Zαβεντέμ και το Μάαλμπεκ. Μίλησε για “μαύρη μέρα” για το Βέλγιο, διαβίβασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και συνέστησε στους πολίτες να επιδείξουν “ψυχραιμία και αλληλεγγύη”.

13:29 Επιπλέον μέτρα ασφαλείας ανακοινώνονται σε Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία, μετα τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

 

13:38 Αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, από το αεροδρόμιο: “Ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη. Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια. ολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια…είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο”.

14:29 Έρευνες σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών, σύμφωνα με το RTBF (δημόσιο δίκτυο ). Η δικαιοσύνη ζητεί από τα ΜΜΕ να μην μεταδίδουν πληροφορίες “για την έρευνα που διεξάγεται”.

15:04 Αρνείται η βασιλική οικογένεια ότι εκκενώθηκαν τα ανάκτορα των Βρυξελλών.

15:18 Η βελγική αστυνομία εντόπισε μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ετοιμάζεται να κάνει ελεγχόμενη έκρηξη, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM. Το δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ελέγχεται ύποπτο δέμα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

15:24 Το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι εκκενώνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

15:38 Ο δήμαρχος των Βρυξελλών λέει ότι εκτιμάται πως 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο μετρό.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η καταμέτρηση των νεκρών συνεχίζεται, ενώ η ενημέρωση γίνεται αργά, σταδιακά και οι πληροφορίες μεταδίδονται με επιφύλαξη μέχρι να διασταυρωθούν.

16:02  Οι σημαίες της Ε.Ε. έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου κυματίζουν μεσίστιες. Όλοι οι δρόμοι και οι λεωφόροι περιμετρικά της πλατείας Σούμαν έχουν αποκλειστεί για τα οχήματα ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση και για τους πεζούς περιμετρικά του σταθμού Μάαλμπεκ.

Ο ολλανδικός στρατός ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορα της Ολλανδίας

Σύμφωνα με βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών,  ενώ έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία. Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία αλλά και με τη Γαλλία.

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα