Ξεγέλασε τους Ναζί και κέρδισε την ζωή

default image

Η μικρή μαθήτρια από την Τσεχία κατάφερε να κοροϊδέψει τους Ναζί και να είναι σε θέση σήμερα να μας αφηγηθεί την ιστορία της. Από την κρίση του "Άγγελου του θανάτου" στη σωτηρία (Pics)

Μία νέα ιστορία έρχεται να προστεθεί στις τραγικές μνήμες από το εβραικό Ολοκαύτωμα και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων στην Γερμανία.

Το πως κατάφερε να ξεγελάσει τους Ναζί και να γλυτώσει τον θάνατο, αποκαλύπτει η 80χρονη σήμερα καλλιτέχνιδα Helga Weiss σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.

Η Τσέχα μαθήτρια που έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε σταλεί από τους Ναζί σε ένα γκέτο της Τσεχοσλοβακίας το1939, όπως αναφέρει στο ημερολόγιο που κρατούσε.

Εκεί η ζωή γινόταν όλο και πιο δύσκολη, αφού άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους, ενώ εκείνη σταμάτησε να παρακολουθεί σχολικά μαθήματα στα 10 της χρόνια.

 

Όλα αυτά μέχρι της 4 Οκτωβρίου του 1944, όταν και αποβιβάστηκε μαζί με την μητέρα της στο Auschwitz, το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στις πύλες του βρισκόταν ο “Άγγελος του θανάτου”, όπως χαρακτήριζαν τον γιατρό Josef Mengele, ο οποίος αποφάσιζε για το τέλος των κρατουμένων. Ο Mengele όριζε δύο πλευρές, όπου στην αριστερή έστελνε τους πιο αδύναμους και μικρούς σε ηλικία και στην δεξιά εκείνους που θεωρούνταν ικανοί να εργαστούν.

Η συνέχεια ήταν προφανής, αφού εκείνοι που κρίνονταν ακατάλληλοι στέλνονταν σε θαλάμους αερίων, όπου και άφηναν την τελευταία τους πνοή, ενώ οι υπόλοιποι στέλνονταν σε καταναγκαστική εργασία.

 

Η μικρή Helga κατάφερε να ξεγελάσει τον διαβόητο γιατρό, αφού τον έπεισε ότι ήταν αρκετά μεγάλη για να δουλέψει κι έτσι μεταφέρθηκε στο Flossenbürg, όπου εξαναγκάστηκε σε επίπονη εργασία.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Helga που είναι σήμερα παντρεμένη και χρησιμοποιεί το επώνυμο του συζύγου της Hoskov, αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στο πατρικό της σπίτι στην Πράγα.

Η 80χρονη καλλιτέχνης είχε παραδεχθεί και στο παρελθόν ότι κρατούσε ημερολόγια πολέμου, αλλά δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα