Αναβλήθηκε η δίκη του Μουμπάρακ

default image

Η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και των δύο γιών του αναβάλλεται για τις 5 Σεπτεμβρίου (Vid)

Ο δικαστής Αχμεντ Ρεφάατ αποφάσισε η δίκη του Μουμπάρακ και των γιών του να διεξαχθεί ταυτόχρονα με του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χαμπίμπ ελ Αντλι και απαγόρευσε την τηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, έφθασε το πρωί με φορείο σε δικαστήριο του Καΐρου κατηγορούμενος για τις δολοφονίες διαδηλωτών–ο πρώτος άραβας ηγέτης που δικάζεται από τότε που ξεκίνησαν οι λαϊκές εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το αεροσκάφος που προσγειώθηκε κοντά στο δικαστήριο και στη συνέχεια τον 83χρονο Μουμπάρακ, ο οποίος φορούσε μπλε πουλόβερ, να οδηγείται με αναπηρικό καροτσάκι στο ειδικό σιδερένιο κλουβί που έχει τοποθετηθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Μαζί του ήταν και οι δύο γιοί του, Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες. Τουλάχιστον 850 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι η κατάθεση του Μοχάμαντ Χουσέιν Ταντάουι σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Μουμπάρακ στην καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να κρίνει την τύχη του πρώην προέδρου.

Ο Ταντάουι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Αμυνας επί δύο δεκαετίες υπό τον Μουμπάρακ, ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου που ανήλθε στην εξουσία μετά την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, σε προάστιο του Καϊρου, επικράτησε ένταση πριν από την άφιξη του Μουμπάρακ.

Εκατοντάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων φρουρούσαν το κτίριο, αλλά δεν έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μουμπάρακ και πολίτες που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων.

Καθώς προσερχόταν ο Μουμπάρακ, κάποιοι διαδηλωτές φώναζαν: “Δικαστή ξύπνα! Ο Μουμπάρακ σκότωσε τους αδελφούς μου! Εκτέλεσε τον δολοφόνο!”

“Είναι αιγύπτιος μέχρι θανάτου” και “Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν είναι ο Σαντάμ”, φώναζαν οι υποστηρικτές του αναφερόμενοι στον πρώην ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσέιν, ο οποίος δικάστηκε μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση και εκτελέστηκε το 2006.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Μουμπάρακ επισύρουν την θανατική ποινή. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες κατά την έναρξη της δίκης, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Τα ιατρικά ανακοινωθέντα που εκδόθηκαν αφότου ο Μουμπάρακ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την αρχική του κατάθεση τον Απρίλιο, αναφέρουν ότι πάσχει από καρδιακά προβλήματα, κατάθλιψη και λιποθυμικά επεισόδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα