ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Κύπρου για την επανένωση της Μεγαλονήσου

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Κύπρου για την επανένωση της Μεγαλονήσου
Υπουργείο Εξωτερικών ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει μέσα από ανακοίνωσή του, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

«Σήμερα είμαστε μάρτυρες ακόμη μίας θλιβερής επετείου, της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου. Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει για 38η συνεχή χρονιά την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 38η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη χώρα που αγνοεί επιδεικτικά τη ρητή καταδίκη της ανακήρυξης της εν λόγω παράνομης και αποσχιστικής οντότητας από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984.

«Στη διαρκή περιφρόνηση, από πλευράς Τουρκίας, των ανωτέρω Αποφάσεων και του Διεθνούς Δικαίου έχουν προστεθεί οι παράνομες τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, κατά σαφή παράβαση της Απόφασης ΣΑ 789/1992, οι παραβιάσεις στις Kυπριακές θαλάσσιες ζώνες, καθώς και η εμμονή σε απαράδεκτες αξιώσεις για δήθεν «λύση» δύο κρατών, εκτός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Mεγαλονήσου στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα