Υποσχέσεις Νταβούτογλου ότι θα ανοίξει τα σύνορα ενόψει εμπλοκής ΝΑΤΟ

default image

Η Άγκυρα δεν θα κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, λέει ο Νταβούτογλου, υπολογίζοντας ότι έως και 70.000 μπορεί να φτάσουν στη μεθόριο. Υπερπλήρεις οι καταυλισμοί. Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στο Χαλέπι

Περίπου 70.000 Σύροι πρόσφυγες μπορεί να φτάσουν στην τουρκική μεθόριο αν η στρατιωτική εκστρατεία στη βορειοδυτική Συρία συνεχιστεί με αυτήν την ένταση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τις πόρτες της στους πρόσφυγες.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, είχε κλείσει τις τελευταίες ημέρες τα σύνορά της, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στην τουρκοσυριακή μεθόριο αναζητώντας καταφύγιο από τις ρωσικές και τις συριακές επιθέσεις σε εδάφη που ελέγχει η αντιπολίτευση στη βορειοδυτική Συρία.

Την ίδια ώρα ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους στη συριακή πλευρά της μεθορίου με την Τουρκία δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποδεχθούν άλλους, μετά τη συρροή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη βόρεια συριακή επαρχία του Χαλεπιού για να γλιτώσουν από τις μάχες που γίνονται εκεί.

Μέσα και γύρω από την πόλη Αζάζ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την μεθόριο με την Τουρκία, ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να κοιμηθούν στην ύπαιθρο ή ανά 20 σε μια σκηνή χωρητικότητας 7 ατόμων, από αυτές που διανέμονται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν άλλους εκτοπισμένους.

“Δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις φιλοξενίας για να υποδεχθούμε όλες τις οικογένειες”, δήλωσε ο Άχμαντ αλ Μοχάμαντ των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” (MSF), ο οποίος πηγαίνει καθημερινά στην επαρχία του Χαλεπιού από την Τουρκία.

“Οι περισσότερες οικογένειες έφυγαν μόνον με τα ρούχα που φορούσαν”, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα υγείας, κυρίως διάρροια, λόγω του κρύου και του συνωστισμού.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τους διανέμουν μεταξύ άλλων ζεστά ρούχα και στρώματα, διευκρινίζει, ενώ η Τουρκία επιτρέπει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά της, μολονότι αυτά παραμένουν κλειστά για τους Σύρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 31.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη του Χαλεπιού και την ευρύτερη περιοχή της τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που οι δυνάμεις της κυβέρνησης προσπαθούν να περικυκλώσουν τους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες.

Την ίδια ώρα και το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) επισήμανε χθες ότι οκτώ άτυποι καταυλισμοί που έχουν στηθεί στη συριακή πλευρά είναι υπερπλήρεις.

Επίσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστής της Επείγουσας Βοήθειας Στίβεν Ο’ Μπράιαν εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί, υπογραμμίζοντας ότι περίπου το 80% αυτών των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά.

“Υπάρχουν πληροφορίες για αμάχους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και για υποδομές για τους πολίτες, κυρίως δύο νοσοκομεία, που έχουν πληγεί”, σημείωσε.

“Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως στέγη και τροφή”, πρόσθεσε και κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν να βάζουν ως στόχο τις υποδομές για τους πολίτες και να επιτρέψουν στον πληθυσμό να μεταβεί σε πιο ασφαλείς τομείς.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μπορεί να αποκοπούν από τις προμήθειες τροφίμων αν οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης καταφέρουν να περικυκλώσουν τις περιοχές του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν ότι η προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί και ο τελευταίος συνδετικός κρίκος μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι και του κυρίου μεθοριακού περάσματος με την Τουρκία, το οποίο εξυπηρετεί εδώ και καιρό ως “γραμμή-ζωής” για τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

“Αν η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της αποκόψουν την τελευταία εναπομείνασα ανοιχτή δίοδο από το ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, έως και 300.000 άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν στην πόλη, θα βρεθούν αποκομμένοι από τη ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός και αν υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση για να εξακολουθήσει να υπάρχει πρόσβαση”, αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

“Αν η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων γύρω από την πόλη συνεχιστεί, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης υπολογίζει ότι περίπου 100.000-150.000 πολίτες μπορεί να διαφύγουν προς το Αφρίν και τη δυτική ύπαιθρο της επαρχίας του Χαλεπιού”, καταλήγει το OCHA στην ανακοίνωσή του.

Η Τουρκία δέχεται πρόσφυγες από τη Συρία με “ελεγχόμενο τρόπο”, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία δέχεται σύρους πρόσφυγες με “ελεγχόμενο τρόπο” και μέχρι τώρα έχει αφήσει να περάσουν 10.000 από τους περίπου 50.000 που έχουν φθάσει τα σύνορά της με το τελευταίο κύμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο ομόλογό του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βουδαπέστη, ο Τσαβούσογλου είπε πως το παρόν προσφυγικό ρεύμα στην Τουρκία μπορεί να φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους αν η ρωσική και η συριακή στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της αντιπολίτευσης συνεχιστούν.

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την ίδια ώρα, την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερωτηθείς για τη χτεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μερκελ στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων». Ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

(ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα