Υπόθεση Μαντλίν: Το χρονικό της υπόθεσης και τα νέα στοιχεία για τον ύποπτο

Υπόθεση Μαντλίν: Το χρονικό της υπόθεσης και τα νέα στοιχεία για τον ύποπτο
Οι γονείς της Μαντλίν AP

Μετά από 13 χρόνια νέα τροπή παίρνει η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν στη Πράια ντα Λουζ. Οι υποψίες στρέφονται σε Γερμανό, που εκτίει ποινή φυλάκισης στο Κίελο.

Εάν θέλει κάποιος να πιάσει κουβέντα με κατοίκους της Πράια ντα Λουζ του Αλγκάρβε στη νότια Πορτογαλία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να μην επιχειρήσει σε καμιά περίπτωση να θίξει την υπόθεση της μικρής Βρετανίδας Μάντι.

Το Μάιο του 2007 εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου, στο οποίο μαζί με την οικογένειά της παραθέριζε. Οι γονείς της κίνησαν γη και ουρανό για να την βρουν, οι αστυνομικές αρχές μάλιστα κάποια στιγμή έστρεψαν τις υποψίες τους επάνω τους.

Όπως γράφει το dw.com, οι κάτοικοι της μικρής πόλης αισθάνονται μέχρι και σήμερα το βάρος του στιγματισμού και θέλουν να ξεχάσουν.

Οι κάτοικοι θέλουν να ξεχάσουν

Από την περασμένη Τετάρτη όμως ο «εφιάλτης» της δημοσιότητας επέστρεψε και πάλι, όταν έφτασαν οι ειδήσεις από τη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι ένας 43χρονος Γερμανός, καταδικασμένος σε πολύχρονη φυλάκιση, ενδέχεται να απήγαγε και να δολοφόνησε τη μικρή Μαντλίν.

Στη «Παραλία του φωτός» η είδηση δεν προκάλεσε ενθουσιασμό. Το αντίθετο. Άνοιξε παλιές πληγές από την αρνητική δημοσιότητα για τον παραθεριστικό τόπο. Πολλοί θυμήθηκαν με τρόμο τις αρνητικές επιπτώσεις για τον τόσο σημαντικό για την τοπική οικονομία τουρισμό τα χρόνια μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν.

Όσοι τουρίστες ήρθαν παρόλα αυτά για διακοπές, έβλεπαν τους κατοίκους με μισό μάτι. Η ίδια οργή που έπνιγε τους κατοίκους για το «θέατρο», που παίχτηκε στην πόλη από τους γονείς της μικρής και τα βρετανικά ΜΜΕ, η ίδια κατέλαβε και πάλι τους κατοίκους, που φοβούνται τώρα ανάλογο «μιντιακό θέατρο», παραδείγματος χάρη για την αναζήτηση της σορού, που θα μπορούσε και πάλι να αμαυρώσει την εικόνα της πόλης και να βλάψει την οικονομία σε περίοδο πανδημίας.

Η οργή δεν ξεχειλίζει μόνο στην Πράια ντα Λουζ. Όταν ρωτά κανείς τους Πορτογάλους στη Λισαβόνα για σκέψεις και αισθήματα μετά τις νέες εξελίξεις από της Γερμανία, η απάντηση που παίρνει είναι σχεδόν μία. «Τόσα πολλά παιδιά εξαφανίζονται καθημερινά, γιατί ειδικά γι αυτό το παιδί γίνεται τόση φασαρία; Αναρωτιέται κανείς το γιατί; Περνάμε πανδημία και κοινωνική κρίση», λέει φανερά εκνευρισμένη η Μαρία, μια συνταξιούχος.

Ο ιδιοκτήτης μπαρ στη Λουζ βγάζει ακόμη πιο έντονα την αγανάκτησή του. «Για τα μικρά πορτογαλάκια, που εξαφανίζονται και πιθανώς πέφτουν θύμα απαγωγής από ξένους, μετά από 2, 3 εβδομάδες δεν μιλά κανείς, ούτε διαβάζει κάτι στις εφημερίδες».

Παραβιάσεις του μισού Ποινικού κώδικα

Αλλά τι είναι εκείνο που τάραξε την ηρεμία των κατοίκων της Πράια ντα Λουζ; Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η εισαγγελία του Μπράουνσβάιγκ ανακοίνωσαν εντελώς αιφνιδιαστικά ότι ένας 43χρονος Γερμανός, που εκτίει ποινή φυλάκισης και έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, βρίσκεται στο επίκεντρο ανακρίσεων ως πιθανός απαγωγέας και δολοφόνος της μικρής Μαντλίν. Τι είναι ακριβώς εκείνο που τους ώθησε να κάνουν την ανακοίνωση και να ξεκινήσουν ανακρίσεις μαρτύρων, παραμένει μυστικό.

Ο Γερμανός εκτίει παλαιότερη ποινή για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών και στις 16 Δεκεμβρίου του 2019 καταδικάστηκε και πάλι σε άλλα 7 χρόνια, αυτή τη φορά για βαριά περίπτωση βιασμού. Το 2005, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από την εξαφάνιση της Μαντλίν, βίασε στην Πράια ντα Λουζ μια 72χρονη Αμερικανίδα.

Στο μεταξύ, βγαίνουν συνεχώς στη δημοσιότητα και νέες πληροφορίες για τον πιθανό Γερμανό δράστη και τις πράξεις του, που παραβιάζουν τα μισά άρθρα του γερμανικού ποινικού κώδικα. Από το 1995 μέχρι το 2007 διέμενε τακτικά στο Αλγκάρβε, κάποια χρόνια το σπίτι του ήταν ανάμεσα στο Λάγκος και την Πράια ντα Λουζ, έκλεβε για να ζήσει, γενικά κινούνταν ανάμεσα στη Γερμανία και την Πορτογαλία, και στις δύο χώρες η συμπεριφορά του ήταν παραβατική.

Το περιοδικό der Spiegel έγραψε ότι στο ποινικό του μητρώο υπάρχουν 17 εγγραφές. Δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι ίσως να είναι το ίδιο άτομο που φέρεται να ευθύνεται για την εξαφάνιση, το 1996 στην Πορτογαλία, του εξάχρονου τότε Ρενέ Χάζε από το Έλσντορφ, αλλά και της πεντάχρονης Ίνγκα, που εξαφανίστηκε πριν πέντε χρόνια στην περιοχή Στένταλ της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Η Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτει και λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις της εισαγγελίας στο Φλένσμπουργκ, που οδήγησαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια στο να αποφυλακιστεί ο 43χρονος Γερμανός για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα φαίνεται να μετακινήθηκε και στην Ευρώπη. Η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι η μικρή Μαντλίν δεν ζει πια. Οι έρευνες ξεκινούν και πάλι, οι γονείς της μικρής ελπίζουν και πάλι ότι θα μάθουν τι έγινε με την κόρη τους και οι κάτοικοι της Πράια ντα Λουζ θα περάσουν και πάλι ένα καλοκαίρι με τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφους και περίεργους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version