Ζελένσκι: Η Λιμάν “εκκαθαρίστηκε εντελώς” από τις ρωσικές δυνάμεις

Ζελένσκι: Η Λιμάν “εκκαθαρίστηκε εντελώς” από τις ρωσικές δυνάμεις
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως η Λιμάν είναι εντελώς καθαρή και ευχαρίστησε τους στρατιωτικούς για τη συμβολή τους. Η σημασία της πόλης για την εξέλιξη του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η πόλη Λιμάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, “εκκαθαρίστηκε πλήρως” από τις ρωσικές δυνάμεις σήμερα, μία ημέρα αφού η Μόσχα αποφάσισε να αποσύρει τον στρατό της από το προπύργιό της αυτό στην επαρχία Ντονέτσκ.

“Από τις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) η Λιμάν είναι εντελώς καθαρή. Ευχαριστώ τους στρατιωτικούς μας”, τόνισε ο Ζελένσκι σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Η σημασία της Λιμάν

Από τα τέλη Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν μετατρέψει την πόλη Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ σε σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη στρατευμάτων και τις προμήθειες πυρομαχικών.

Η πόλη ήταν επίσης ένα βασικό σιδηροδρομικό κέντρο, που συνδέει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

Έως και 5.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στη Λιμάν και η ανακατάληψή της από την Ουκρανία αποτελεί μια από τις χειρότερες στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιτρέπει στα ουκρανικά στρατεύματα να καθαρίσουν πλήρως το βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ και να προχωρήσουν περαιτέρω στη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ.

Η απώλεια της Λιμάν αποτελεί νέο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό μετά τις πολλές στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version