Ζελένσκι: “Οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν το παν για να απελευθερώσουν την Ουκρανία”

Ζελένσκι: “Οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν το παν για να απελευθερώσουν την Ουκρανία”
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ukrainian Presidential Press Office / AP IMAGES

Ευγνώμων για τους ουκρανούς στρατιωτικούς που αντιστέκονται δήλωσε ότι είναι ο Ζελένσκι. Αναφορές για ανακατάληψη πόλεων. Στη Γερμανία για εκπαίδευση δεκάδες στρατιωτικοί.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε αργά το βράδυ χθες Τρίτη την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, που εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο αρχηγός του κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο».

Παρά ταύτα είπε πως δεν θέλει να δείξει ευφορία ή «υπερβολικά συναισθήματα».

«Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε.

Τόνισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο. Οι εισβολείς «σταδιακά» διώχνονται από την περιοχή, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες».

Οι ουκρανοί επιτελείς διατείνονται πως ανακαταλήφθηκαν αρκετές πόλεις, κάτι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Στη Γερμανία για εκπαίδευση δεκάδες ουκρανοί στρατιωτικοί

Στο μεταξύ, Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν στο σύστημα του πυροβολικού Panzerhaubitze 2000, ενημέρωσαν χθες Τρίτη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το είδος αυτό τεθωρακισμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου θα χρησιμοποιηθεί εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας. Με απλές οβίδες, το δραστικό βεληνεκές του φθάνει τα 30 χιλιόμετρα. Με ειδικά βελτιωμένα πυρομαχικά, το βεληνεκές του μπορεί να φθάσει τα 40-50 χλμ., σύμφωνα με την Bundeswehr.

Κάθε τέτοιο πυροβόλο έχει πενταμελές πλήρωμα.

Μελλοντικά πληρώματα, συντηρητές και διερμηνείς έφθασαν στη γερμανική επικράτεια χθες. Η εκπαίδευσή τους ξεκινά σήμερα στη Σχολή Πυροβολικού της Μπούντεσβερ, στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν, διευκρίνισαν οι πηγές του dpa. Ο αριθμός των μελών πληρωμάτων που έφθασαν στη Γερμανία ξεπερνά τα 60.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Βερολίνο θα διαθέσει στην Ουκρανία επτά τέτοια πυροβόλα. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε από την πλευρά της στα τέλη Απριλίου πως θα παραδώσει επίσης «περιορισμένο αριθμό» τέτοιων συστημάτων.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 ημέρες, ανάλογα με την εξοικείωση των ουκρανών στρατιωτικών με όπλα του είδους.

Όπως εξηγούν ειδικοί, η χρήση των πυροβόλων αυτών σε συνδυασμό με δεδομένα αναγνώρισης θα επιτρέπουν να βομβαρδίζονται στόχοι σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ ό,τι σήμερα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα