Ζελένσκι: “Σε λίγες εβδομάδες θα αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ”

Ζελένσκι: “Σε λίγες εβδομάδες θα αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ”
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP

Την εκτίμησή του ότι σε λίγες εβδομάδες θα αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, έκανε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι υποσχέσεις της φον ντερ Λάιεν για επίσκευση της διαδικασίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απεσταλμένο των Βρυξελλών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στο να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιδώσει το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, υποσχόμενη επίσπευση της έναρξης της διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Ζελένσκι παρέδωσε το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο στον απεσταλμένο της ΕΕ στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που απαθανατίστηκε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η διαδικασία (της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ) θα λάβει χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες και θα είναι θετική για την ιστορία του λαού μας, δεδομένου του τιμήματος που πλήρωσε στην πορεία του προς την ανεξαρτησία και την ελευθερία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα ο υποδιευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας είχε εκτιμήσει ότι στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ κατά την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εάν η Ουκρανία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ως υποψήφια χώρα, η Ουκρανία θα αρχίσει στη συνέχεια διαπραγματεύσεις για την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα