Η ζωή σε μία υπόγεια πόλη, στο Coober Pedy Αυστραλίας

Η ζωή σε μία υπόγεια πόλη, στο Coober Pedy Αυστραλίας
Coober Pedy AP

Κάπου στον κόσμο και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, υπάρχει μία πόλη, ιδιαίτερα πλούσια σε κοιτάσματα ενός πολύτιμου λίθου, του οπαλίου. Εκεί οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν, ώθησαν τους κατοίκους στο να κατασκευάσουν σπίτια κάτω από τη γη.

Μία από τις πιο περίεργες πόλεις του κόσμου βρίσκεται στην Αυστραλία και έχει όνομα “Κούμπερ Πέντι”.

Η εν λόγω πόλη έχει προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό σκαπανέων λόγω του πλούσιου κοιτάσματος οπαλίου που διαθέτει.

Οι άνθρωποι που έσπευσαν στην περιοχή, βλέποντας ότι οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες την καθιστούσαν ανυπόφορη (το καλοκαίρι η θερμοκρασία αγγίζει τους 53 βαθμούς Κελσίου), αποφάσισαν να κατασκευάσουν σπίτια και να μένουν κάτω από την επιφάνεια της γης, όπου είναι πιο δροσερά.

Τα υπόγεια σπίτια ή αλλιώς “πιρόγες”, έχουν την τέλεια θερμοκρασία, δεν χρειάζεται κανείς ούτε συστήματα κλιματισμού ούτε θέρμανσης. Επικρατεί σταθερά μία άνετη και σταθερή θερμοκρασία.

Οι Clare Richardson και Henning Goll έφτιαξαν ένα βίντεο με πλάνα από την ιδιαίτερη αυτή πόλη αλλά και με μαρτυρίες κατοίκων.

“Είμαι μεταλλωρύχος. Ασχολούμαι με την εξόρυξη οπάλιων λίθων εδώ και 53 χρόνια. Το δοκίμασα, πήγε καλά και ασχολούμαι με αυτό μέχρι και σήμερα”, διηγείται ο Jason Wright, κάτοικος της περιοχής.

“Άπαξ και συνηθίσεις να μένεις κάτω από το έδαφος δεν θα θες να μείνεις σε κανονικό σπίτι. Δεν χρειαζόμαστε ποτέ θέρμανση, ούτε κλιματιστικό. Είναι όλα πολύ δροσερά”.

“Το καλοκαίρι καταγράψαμε θερμοκρασία 53 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι ανυπόφορο. Εξωφρενικά καυτό. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε φούρνο, ιδίως όταν έρχονται άνεμοι από το βορρά. Εδώ μέσα η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 24 Βαθμούς Κελσίου”.

“Ειλικρινά, βρισκόμαστε πιθανότατα στο παγκοσμίως μεγαλύτερο ντεπόζιτο οπάλιου λίθου”, λέει η Margaret, κάτοικος της περιοχής.

“Είναι εξαιρετικά εδώ. Δεν θα άλλαζα ποτέ την περιοχή”, υποστηρίζει ένας άλλος κάτοικος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version