Κύπρος: Εξώδικος συμβιβασμός για τις αποζημιώσεις στην Αρχή Ηλεκτρισμού, μετά την έκρηξη στο Μαρί

default image

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των αποζημιώσεων για την καταστροφή των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης"

Η κυπριακή κυβέρνηση συμβιβάστηκε εξωδίκως με τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα καταβάλουν τις αποζημιώσεις για την καταστροφή των εγκαταστάσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο Βασιλικό, αναλαμβάνοντας ευθύνη για την τρομακτική έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης τον Ιούλιο του 2011.

Προκειμένου να αποφύγει δικαστική διαμάχη, που ενδεχομένως να κατέληγε σε μεγαλύτερες αποζημιώσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, η κυβέρνηση αποδέχθηκε να καταβάλει 99 εκατ. ευρώ σε έξι δόσεις έως το 2016, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, αρχικά, απαιτούσαν από το κράτος όλα τα ποσά που θα καταβάλουν στην Αρχή Ηλεκτρισμού, για την καταστροφή σχεδόν όλων των γεννητριών της από την έκρηξη.

Ήδη, η πρώτη δόση από 29 εκατ. ευρώ περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2013, με κατεπείγουσα τροποποίηση που κατατέθηκε χθες, λίγο πριν από τη έγκρισή του από τη Βουλή.

Η Επιτροπή Οικονομικών δέσμευσε το κονδύλι των 29 εκατ., προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες προτού αποδεσμεύσει τα χρήματα για καταβολή στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μετά την εξώδικη διευθέτηση, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καταβάλουν στην Αρχή Ηλεκτρισμού συνολικές αποζημιώσεις 132,3 εκατ. ευρώ.

Η Αρχή έχει ήδη πάρει 30 εκατ. ευρώ, ποσό που χρησιμοποίησε για την αντικατάσταση ή επιδιόρθωση των πέντε γεννητριών της στο Βασιλικό, ενώ με την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλιστών και κυβέρνησης, στα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα πάρει άλλα 102,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα