“Ζήσαμε και χειρότερα και τα αντιμετωπίσαμε”

“Ζήσαμε και χειρότερα και τα αντιμετωπίσαμε”
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ,Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ EUROKINISSI

Κάθε καταιγίδα κάποτε τελειώνει, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας την Κυριακή στο δημαρχείο Αμαρουσίου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Σε θερμό κλίμα, με την παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε το πρωί η λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μαρούσι, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Ίμβρου-Τενέδου Κύριλλο, Σάμου Ευσέβιο, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ζακύνθου Χρυσόστομο, Ιλίου Αθηναγόρα και Κηφισίας Κύριλλο.

Ο μητροπολίτης Κηφισίας άλλωστε, ως επιχώριος μητροπολίτης, προσφώνησε τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που , όπως είπε, “δεν είναι θεσμός εξουσιαστικός αλλά εκκλησιαστικός και αιμοβαθύς”.

Μάλιστα αναφερόμενος στη νεοσύστατη μητρόπολη του, τόνισε ότι ο πιστός λαός της Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, αποδίδει μεγάλο σεβασμό στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία την πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ αναφέρθηκε στον κ. Βαρθολομαίο ως «Πατριάρχη του Γένους».

Επίσης μνημόνευσε στις πρωτοβουλίες του κ. Βαρθολομαίου με στόχο την ενότητα των ορθοδόξων και κατέληξε ζητώντας την ευλογία του για το λαό, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες , της οικονομικής κρίσης.

Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο λόγο της επισκέψεώς του στην Αθήνα -με αφορμή την τελετή έναρξης των Special Olympics, και της προσκλήσεως που του απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κύριλλος και ο δήμαρχος Αμαρουσίου να επισκεφθεί την πόλη τους για να ευλογήσει τον πιστό λαό. Μάλιστα ο κ. Βαρθολομαίος προσέφερε ένα δισκοπότηρο στον μητροπολίτη Κηφισίας που προηγουμένως του είχε προσφέρει ένα σταυρό .

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι πριν από το τέλος της λειτουργίας ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Κύριλλος Συκής, διάβασε την Συνοδική Πράξη Κατάταξης στη χορεία των Αγίων του Οσίου Εφραίμ, που , ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό. Πλήθος λαού συρρέει καθημερινά στη Μονή του Οσίου στη Νέα Μάκρη, ενώ υπήρξε παλαιότατο αίτημα των πιστών αλλά ήταν και αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδας, να καταχωρισθεί στην χορεία των Αγίων, ο Όσιος Εφραίμ.

Μετά τη λειτουργία, εν πομπή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης περπάτησε τα λίγα μέτρα που τον χώριζαν από το ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου , όπου συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, ο οποίος, ως γνωστόν εξακολουθεί να αναρρώνει από το κάταγμα που υπέστη πριν από λίγες ημέρες στο πόδι του.

Στην είσοδο του δημαρχείου τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης . Ο Οικουμενικός πατριάρχης, απαντώντας αναφέρθηκε στις «δοκιμασίες» που περνά ο ελληνικός λαός λέγοντας ότι ήρθε στην Αθήνα σε δύσκολες ημέρες.

“Θέλουμε να σας πούμε θαρσείτε και μη καταβάλλεσθε από την κρίση” είπε και πρόσθεσε “από την εμπειρία μας, κάθε καταιγίδα κάποτε τελειώνει, ενώ ,ως έθνος, ζήσαμε και χειρότερα και τα αντιμετωπίσαμε”.

Στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου, παρουσία των μητροπολιτών, κληρικών, βουλευτών και πλήθους κατοίκων του Αμαρουσίου ο κ. Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης του Αμαρουσίου.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και αυτός στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύει ο τόπος, τονίζοντας ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, δίδει δύναμη και ελπίδα σε όλους, καθώς η κοινωνία μας-όπως πρόσθεσε- βρίσκεται σε σύγχυση, βιώνοντας την ανασφάλεια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία όμως έχει τη δύναμη να προσφέρει διέξοδο.

Επισήμανε ακόμη ότι “ο λαός προσβλέπει στην πνευματική δύναμη του Πατριαρχείου, που πάντα ακόμη και σε περισσότερο δύσκολους καιρούς, υπήρξε φάρος ελπίδας και στήριγμα του γένους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζει ο Πατριάρχης, ως πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης όλων των Ορθοδόξων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα