12 πράγματα που θα σου συμβούν αν λες περισσότερα “ναι”

12 πράγματα που θα σου συμβούν αν λες περισσότερα “ναι”

ΤΙ γίνεται όταν λες περισσότερα "ναι" στη ζωή σου. Τι κερδίζεις και τι μπορεί στην τελική, να βρεις "μπροστά σου" μέσα από τη θετική στάση

Είμαστε οι αποφάσεις μας. Είμαστε αυτό που επιλέγουμε και δείχνουμε τον χαρακτήρα μας μέσα από τις απαντήσεις που δίνουμε στα ερωτήματα που μας απευθύνουν σε καθημερινή βάση.

Είμαστε η θέση που παίρνουμε. Ζούμε μέσα από τις εμπειρίες μας, χτίζουμε το βιωματικό μας υπόβαθρο μέσα από αυτές, δεχόμαστε κάποιες, απορρίπτουμε άλλες βάσει προτιμήσεων ή ιδεοληψιών. Το να λες “ναι” σε κάτι, σου ανοίγει τον δρόμο προς την υλοποίηση μιας κατάστασης. Ή προς την αποφυγή της.

Συνήθως όμως, το να λες “ναι” σε αφήνει μπροστά σε ένα πεδίο περισσότερων εναλλακτικών και πιθανοτήτων, σε σχέση με το να απορρίπτεις. Τις περισσότερες φορές, όταν λέμε “ναι”, κάνουμε μια κατάσταση πιο ρεαλιστική, έτοιμη να υλοποιηθεί, την ώρα που η άρνηση, μπορεί να γίνει μια πρακτική άμυνας. Κοινώς, αυξάνουμε τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερα πράγματα, για όσα χρόνια θα ζήσουμε.

Πάμε να δούμε τις 12 επιπτώσεις του “ναι” στην καθημερινότητα μας:

– Διαμορφώνεις έναν πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα όταν λες “ναι”, δείχνεις πιο ανοιχτός σε πειραματισμούς και νέες καταστάσεις. Δείχνεις εν ολίγοις πιο ελκυστικός απέναντι σε άτομα που είναι εξίσου ανοιχτά στον πειραματισμό.

-Το “ναι” σε κάνει να γνωρίζεις περισσότερους ανθρώπους. Μέσα από νέες γνωριμίες, θα μπορέσεις να γνωρίσεις και καλύτερα τον ίδιο σου τον εαυτό. Περισσότεροι άνθρωποι γύρω σου, σημαίνει και περισσότερες ιδέες.

-Αποκτάς αυτοπεποίθηση. “Ναι, μπορώ να το κάνω”. Παίρνεις την ευθύνη ακόμη κι αν φοβάσαι στην αρχή. Βάζεις σε κινητοποίηση τον εαυτό σου, σου δίνεις κίνητρο.

-Η αποτυχία γίνεται κάτι που δέχεσαι πιο εύκολα. “Ναι, θα προσπαθήσω κι ας αποτύχω”. Μερικές φορές αρκεί η προσπάθεια. Είναι η γοητεία του ταξιδιού μέχρι τον στόχο. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρεις τώρα, θα τα καταφέρεις την επόμενη μέσα από τα λάθη σου. “Ναι στην προσπάθεια”, σημαίνει και “ναι στο λάθος”. Μόνο έτσι μαθαίνεις.

-Βελτιώνεσαι συνεχώς. Η εμπειρία που αποκτάς μέσα από μια πράξη που ενεργοποιείται με το “ναι”, λειτουργεί θετικά για τις μελλοντικές σου προσπάθειες. Παλεύεις, δοκιμάζεις, κάνεις πράγματα καινούργια, βελτιώνεσαι, αποκτάς δηλαδή περισσότερες δεξιότητες ή εμπειρίες για να αποφύγεις τις αστοχίες και τις κακοτοπιές.

-“Ναι” σημαίνει και δημιουργικότητα. Άπαξ και θα αναλάβεις να κάνεις κάτι, θα πρέπει να γίνεις και καινοτόμος, ριζοσπαστικός και δημιουργικός για να βρεις τρόπους και να το φέρεις εις πέρας.

-“Ναι” = θετικός άνθρωπος. Όχι αρνητικά διακείμενος και προκατειλημμένος. Ο άνθρωπος που λέει “ναι” είναι πιο σύνηθες να βοηθάει τον συνάνθρωπο του χωρίς να περιμένει να λάβει ανταπόδοση. Βλέπει τη ζωή σαν μαραθώνιο που τρέχει μόνος αλλά με άλλους πλάι του. Ενεργοποιεί την αντοχή του, την αυξάνει μέσα από το “ναι στην αλληλεγγύη”.

-Εκείνος που λέει “ναι”, δεν φοβάται να ρωτήσει. Δεν αποκλείει τη βοήθεια, θέλει να μάθει. Δέχεται αλλά ζητάει. Χτυπάει την πόρτα της εμπειρίας μέχρι να χτίσει το δικό του “σπίτι” και να καλέσει σε αυτό άλλους ανθρώπους για να τους μάθει. Κάτι που απαιτεί υπομονή και έτη προσπάθειας. Αλλά είπαμε, η αποτυχία δεν είναι φόβητρο.

-Απολαμβάνεις τις Δευτέρες. Δυστυχώς, στον Δυτικό κόσμο, δεν υπάρχει “όχι, δεν θέλω να πάω τη Δευτέρα στη δουλειά”. Θα πας. Δεν γίνεται όμως να αποδέχεσαι παθητικά τις Δευτέρες και την εργασία σου. Λέγοντας “ναι” προσπαθείς να αλλάξεις τους όρους της στο μέτρο που μπορείς. Φυσικά υπάρχει και το “ναι” στο να φύγεις από την εργασία αν δεν σε ικανοποιεί, και να πεις “ναι” σε μια νέα προσπάθεια, σε μια νέα κατάσταση που θα σε ικανοποιεί ψυχικά.

-Με το “ναι”, μαθαίνεις πότε πρέπει να λες “όχι”. Δεν μπορείς να βάζεις δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Κοινώς, δεν γίνεται να λες “ναι σε όλα”. Θα το κάνεις μια, θα το κάνεις δυο, θα αποτύχεις και θα καταλάβεις πώς πρέπει να ζυγίζεις τα πράγματα για να λες και τα κατάλληλα “όχι” εκεί και όταν πρέπει. Με τα χρόνια, ενεργοποιείται το ένστικτο που πάει πακέτο με την εμπειρία. Και οι αποφάσεις γίνονται ολίγον τι, πιο βατές.

-Σαν παιδί δεν σου άρεσε να σου λένε “όχι”. Τα “ναι” που έπαιρνες, τα εκμεταλλευόσουν. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα και για το μέλλον. Όταν λες “ναι”, πρέπει να ξέρεις και τις συνέπειες που θα έχει πάνω σε εκείνους που θα επηρεάσει. Με λίγα λόγια, πρέπει να σκέφτεσαι και τις συνέπειες που δεν αφορούν μόνο τον εαυτό σου.

-Μέσα από το “ναι” καταλαβαίνεις πως η απογοήτευση που προκύπτει μέσα από μια διάψευση, στην πραγματικότητα γίνεται ευκαιρία. Μία αποτυχία, μία νέα προοπτική για αλλαγή. Ό,τι δεν προχωράει, πρέπει να αλλάξει. Τη ρότα τη διαμορφώνεις μόνος σου, ή προσπαθείς να εκμεταλλευτείς τις συγκυρίες. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαμε παραπάνω, το “ναι” σημαίνει και περισσότερα πράγματα που θα δεις, θα γευθείς, θα νοιώσεις. Το “όχι” είναι δικλίδα ασφαλείας αλλά και τροφή για επανάληψη. Περισσότερα “ναι”, περισσότερες εμπειρίες, περισσότερες προοπτικές. Στην τελική, και το “όχι” ένα “ναι” είναι στην αποφυγή νέων καταστάσεων.

Yes is more.

(Πηγή φωτογραφίας: Jon Chater)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα