Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Οι πιο περιζήτητοι επαγγελματίες του μέλλοντος παίζουν στα δάχτυλα το 3D Printing και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Σε μία εποχή όπου οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητες φωτός, το επαγγελματικό σκηνικό αλλάζει με τους ίδιους ιλλιγγιώδεις ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και εκείνο της αγαπημένης κούκλας των παιδιών, της Barbie, που φέτος μετατράπηκε σε ερευνήτρια και κλείνει και 60 χρόνια ζωής στα όνειρα κάθε νεαρού κοριτσιού. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η Barbie έχει υιοθετήσει πάνω από 180 ρόλους και επαγγέλματα διδάσκοντας πως κάθε μία (αλλά και κάθε ένας) από εμάς μπορεί να γίνει ό,τι ακριβώς έχει ονειρευτεί.

Για να γιορτάσουμε την “πολυμήχανη” Barbie, διοργανώσαμε στο House24 την Kids Career Day με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη κούκλα και περάσαμε στις μικρές δεσποινίδες αυτό ακριβώς το μήνυμα.

Εκεί οι μικρές μας φίλες έκαναν επιστημονικά πειράματα, διακόσμησαν μπισκότα, έγιναν μικροί ζωγράφοι αλλά και στυλίστριες παίρνοντας έτσι μια γεύση από διάφορους πιθανούς τομείς απασχόλησης.

Δες τα highlights της Kids Career Day by Barbie σε ένα ατμοσφαιρικό βίντεο:

Στο κατώφλι του 2020, βέβαια, ένα κορίτσι μπορεί να γίνει και πράγματα που δεν έχει καν ονειρευτεί. Με παλαιότερα επαγγέλματα να αντικαθιστώνται όλο και πιο συχνά από έξυπνους αλγορύθμους και μηχανήματα, νέα κάνουν την εμφάνισή τους και μοιάζουν βγαλμένα από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. Τα καλά νέα είναι πως στους νέους και πολλά υποσχόμενους τομείς απασχόλησης, τα περιθώρια ανέλιξης είναι τεράστια αφού οι βασικές δεξιότητες και γνώσεις που απαιτούνται έχουν εμφανιστεί μόλις ελάχιστα χρόνια πριν.

Η οικονομία του μέλλοντος χτίζεται πάνω σε καινοτομίες και το μόνο που χρειάζεται κανείς για να κάνει το πρώτο βήμα είναι να έχει δημιουργική διάθεση, να είναι περίεργος γι’αυτή τη νέα εποχή και να είναι προσαρμοστικός. Δηλαδή, να μαθαίνει εύκολα να χειρίζεται τις νέες τεχνολογίες αλλά και κοινωνικές δεξιότητες.

Ανακάλυψε παρακάτω 5 επαγγέλματα που θα είναι περιζήτητα (και που σίγουρα θα δούμε τη Barbie να ‘υιοθετεί’) στο εγγύς μέλλον:

#1 Οι 3D Printing Experts

Οι 3D printers έφεραν την επανάσταση στον κόσμο της δημιουργίας. Πλέον όλοι μπορούν να κατασκευάσουν τον δικό τους εκτυπωτή και να πειραματιστούν με αυτόν. Κι επειδή τη νέα δεκαετία, το 3D printing θα γιγαντωθεί, όσοι ακονίζουν από τώρα τις ικανότητές τους θα γίνουν σίγουρα ανάρπαστοι στην αγορά εργασίας. Οι ειδικοί μάλιστα προβλέπουν μία νέα βιομηχανική επανάσταση που θα φέρει τη βιομηχανία πίσω, εντός των συνόρων των εύπορων κρατών.

#2 Οι ειδικοί του Διαδικτύου των Πραγμάτων

Ο όρος Διαδίκτυο των Πραγμάτων αναφέρεται στη σύνδεση διαμέσου internet ανάμεσα σε καθημερινές συσκευές, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να στέλνουν και να λαμβάνουν πληροφορία. Σκέψου τα smartphones, τα wearables αλλά και τις καφετιέρες και πλυντήρια και τα φωτιστικά και τα ακουστικά που μπορείς να ελέγξεις μέσω WiFi και θα έχεις μια ιδέα για το τι μιλάμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε θα εξαφανιστεί και τη θέση του θα πάρει μια ακόμα πιο ‘διάφανη’ έννοια αφού κάθε πρώην ‘άψυχος’ χώρος, κάθε αντικείμενο, θα αποκτήσει δυναμική και πλέον θα μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί του. Όσοι μελετούν τώρα την τεχνολογία πίσω από αυτό, θα γνβρίσουν σίγουρα επαγγελματική επιτυχία.

#3 Οι ειδικοί της μηχανικής μάθησης

Γνωστή και ως deep learning, η μηχανική μάθηση είναι απόγονος της τεχνητής νοημοσύνης και δίνει στους υπολογιστές την ικανότητα να μάθαίνουν, χωρίς να έχουν ρητά προγραμματιστεί. Η μηχανική μάθηση αποσκοπεί, δηλαδή, στην κατασκευή αλγορίθμων που μπορούν να μάθαίνουν από τα δεδομένα και να κάνουν προβλέψεις σχετικά με αυτά. Άλλη μία δυσνόητη έννοια, άλλο ένα πρόσφορο πεδίο για εξέλιξη και μελλοντική επαγγελματική επιτυχία.

#4 Οι αναλυτές δεδομένων

Οι χρυσοπληρωμένοι ροκ-σταρ της πληροφορικής επιστήμης είναι οι αναλυτές δεδομένων. Τα αναλυτικά αλλά και τα κοινωνικά χαρίσματα αυτών των σύγχρονων επιστημόνων αποδεικνύονται πολύτιμα για τις μεγάλες εταιρείες που αναζητούν να βελτιώνουν συνεχώς τις επιχειρηματικές τους διαδικασίες. Οι υπολογιστές και τα ρομπότ είναι ακόμα πολύ μακριά από το να καταφέρουν κάτι τέτοιο.

#5 Οι τεχνικοί ρομποτικής

Μπορεί τα ρομπότ να αντικαθιστούν τις χειρονακτικές εργασίες αλλά οι άνθρωποι που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και επιδιορθώνουν αυτά τα ρομπότ είναι όλο και πιο περιζήτητοι. Κι ενώ δεν είναι ο πιο εύκολος τομέας, για όσους και όσες τολμούν να ξεκινούν από τώρα την εκπαίδευσή τους σε αυτό τον τομέα, η επιτυχία είναι σίγουρη.

Άλλες ειδικότητες που κερδίζουν συνεχώς έδαφος είναι οι προγραμματιστές, οι digital marketers αλλά και όσοι ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια. Κι αν αυτά τα γράφουμε τώρα, λίγο πριν την αυγή του 2020, ίσως σε τρία ή πέντε χρόνια η αντίστοιχη λίστα να περιλαμβάνει ακόμα πιο εξωφρενικούς τομείς προς εξερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο: η Barbie θα είναι εκεί να υπενθυμίζει σε κάθε κορίτσι πως όσο απίθανο κι αν ακούγεται το όνειρό της, έχει τη δύναμη να το πραγματοποιήσει.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version