Να γιατί να μην χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου σήμερα

Να γιατί να μην χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου σήμερα

Όλοι αυτοί οι λόγοι που θα απομυθοποιήσουν την εμμονική σχέση που έχεις με το αυτοκίνητό σου.

Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε μια σχέση πάθους με το αυτοκίνητό μας. Δεν είναι για εμάς ένα μέσο για να κάνουμε πιο εύκολες τις μετακινήσεις μας. Είναι το μέσο που λατρεύουμε να βρισκόμαστε όταν δεν είμαστε στο σπίτι. Είναι βασικά το δεύτερο σπίτι μας. Το παίρνουμε για να πάμε μέχρι και στο περίπτερο. Και όχι γιατί βαριόμαστε να περπατήσουμε -εντάξει βαριόμαστε- αλλά περισσότερο γιατί δεν υπάρχει στο μυαλό μας μετακίνηση χωρίς το αμάξι. Κι όμως υπάρχουν λόγοι και μάλιστα σοβαροί, αλλά και αρκετοί για να αφήσεις το αμάξι σπίτι. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους είναι πιο σοφό να ακολουθήσεις άλλες λύσεις και όχι να βάλεις το κλειδί στο αμάξι σου. Αυτούς μαζέψαμε κι εμείς εδώ για πειστείς ότι το κλειδί του αμαξιού δεν πρέπει να βρίσκεται πάντα στην τσέπη του παντελονιού σου.

Άσε το αμάξι για να είσαι ασφαλής

Ο σημαντικότερος λόγος από όλους είναι η ασφάλεια. Δεν το πάω μόνο στο αλκοόλ. Αυτό είναι το σίγουρο και το αυτονόητο, ότι αν πρόκειται να πιείς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πάρεις το αμάξι σου. Αρχικά για την δική σου ασφάλεια που είναι το πιο σημαντικό, αλλά κατά δεύτερον και για να μην φας πρόστιμο στο αλκοτέστ και χάσεις δίπλωμα, αμάξι και αρκετά από τα λεφτά που έχεις στην τράπεζα. Οι έλεγχοι όλο και αυξάνονται και αυτό να θυμάσαι ότι είναι για την ασφάλεια όλων μας, οπότε δεν χρειάζεται να προσπαθείς να τους αποφεύγεις. Απλά μην πάρεις το αυτοκίνητο για να πας στο κέντρο και απόλαυσε τη νύχτα σου όσο θέλεις.

Βγες για φαγητό, επισκέψου τα bars που είχες καιρό στη λίστα σου, πήγαινε σε πάρτυ με φίλους, ζήσε την Αθήνα χωρίς κανένα περιορισμό.

Πάρκινγκ στο κέντρο αυτή η μάστιγα

Cars parked along the street in Athens. Dmitri Maruta

Και μιας και είπαμε για πρόστιμο ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να αφήσεις το αμάξι σπίτι και να πάρεις ουμπερόταξο για να πας την βόλτα σου είναι το παρκάρισμα. Στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας η εύρεση πάρκινγκ είναι ανάλογη με ένα κυνήγι θησαυρού. Γκάζι, Κολοκοτρώνη, Καρύτση, Παγκράτι είναι οι γειτονιές που σφύζουν από ζωή αλλά πίστεψέ το να βρεις παρκάρισμα μπορεί να γίνει μαρτύριο. Αν δεν θέλεις λοιπόν να περάσεις το παρασκευοσαββατόβραδό σου μέσα στο αμάξι, αλλά θες όντως να διασκεδάσεις, τότε άσε το αυτοκίνητο και πάρε Ουμπερτάξι. Πολλοί θα σου πουν “εγώ ξέρω τις καβάτζες που έχει πάντα”, “εγώ βρίσκω με την μία”, αλλά πίστεψέ με, σαν την ευκολία του να σε πηγαίνει κάποιος στην ώρα σου και έξω ακριβώς από το μαγαζί δεν υπάρχει.

Και μιας και το αναφέραμε, η παραπάνω ιστορία λύνει και ένα ακόμα πρόβλημα. Με το Ουμπεράκι γνωρίζεις τι ώρα θα φτάσεις ακριβώς και έτσι δεν πρόκειται να ξανα αργήσεις, όπως συνεχώς σε κατηγορούν. Ξεκινάς πιο αργά, που σημαίνει ότι έχεις περισσότερο χρόνο να ετοιμαστείς και φτάνεις σχεδόν πάντα on time χωρίς να στήνεις κόσμο στα ραντεβού σου. Δεν χάνεις χρόνο ούτε επειδή δεν ξέρεις τον δρόμο, ούτε για να ψάχνεις παρκάρισμα ατέλειωτες ώρες. Ποιοτικός χρόνος που τον εκμεταλλεύεσαι όπως ακριβώς θέλεις.

Βόλτες με μοναδικό ξεναγό την ίδια την πόλη

H εφαρμογή Uber έρχεται λοιπόν ξανά στην Ελλάδα. Επιστρέφει με νέα μορφή, συνεργαζόμενο με ταξί και φέρνει το κύρος του και την αξιοπιστία του στην χώρα μας. Αυτό από μόνο του είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός λόγος για να αφήσεις το αμάξι στο σπίτι, να κατεβάσεις το app και να είσαι γρήγορα στον προορισμό σου. Και κάπως έτσι θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις τις τόσο όμορφες περιοχές και γειτονιές της πόλης που τόσο καιρό απλά τις κοίταγες μέσα από το αμάξι σου. Η Αθήνα έχει γεμίσει με street art που ζωντανεύουν μουντές και άσχημες γωνιές της πόλης και πίστεψέ με είναι απίστευτα εντυπωσιακό να περπατάς και να πέφτεις πάνω σε ένα τέτοιο.

Αλλά δεν είναι μόνο το street art που είναι καινούργιο και έχει φέρει νέα πνοή στην πόλη. Σκέψου πόσο καιρό έχεις να πας μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Να περπατήσεις τα σοκάκια της πλάκας, να δεις απότομα μπροστά σου να υψώνεται ο βράχος της Ακρόπολης πίσω από τα παραδοσιακά κτίρια ή να περπατήσεις τον πεζόδρομο στο Θησείο για να καταλήξεις Γκάζι και Πετράλωνα. Μπορεί κάπου εκεί να ακούσεις στο βάθος τους ήχους από μια συναυλία που παίζει κάπου και να σου τραβήξει το ενδιαφέρον και πας προς τα εκεί. Άλλωστε φέτος οι συναυλίες διαδέχονται η μια την άλλη στην πόλη.

Η Αθήνα είναι μια υπέροχη και πανέμορφη πόλη που όμως χάνουμε μεγάλο ποσοστό από την ομορφιά της ζώντας την μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Ανακάλυψέ την με τα πόδια, ζήσε την με τους φίλους σου ή την οικογένεια σου στα σοκάκια της, ξεκίνα μια βόλτα χωρίς σχέδιο και προορισμό και άσε την ίδια να σε καθοδηγήσει.

Και όταν φτάσεις κάπου και θες να γυρίσει σπίτι σου, δεν χρειάζεται να επιστρέψεις στην άλλη άκρη που είχες παρκάρει το αμάξι, απλά βρες έναν Ουμπερά από την εφαρμογή και η επιστροφή σου είναι πανεύκολη. Ζήσε την πόλη χωρίς όρια και πριν φύγεις από το σπίτι σκέψου διπλά για το αν έχεις πραγματικά ανάγκη να πάρεις το αυτοκίνητο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα