Όταν το ελαιόλαδο “θεραπεύει” την καρδιά

Όταν το ελαιόλαδο “θεραπεύει” την καρδιά
Pixabay.com

Η μεσογειακή διατροφή και κυρίως αυτή που είναι εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αύξησης της αποτελεσματικότητας της “καλής” χοληστερόλης.

Είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, τόσο σε καρδιοπαθείς όσο και υγιείς ανθρώπους, ότι περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τηγανητών φαγητών, περιορίζονται ταυτόχρονα και τις ποσότητες της “κακής” χοληστερόλης, κάτι που ευνοεί την καλή λειτουργία της καρδιάς. Όμως αυτό, όσο και οι αυξημένες τιμές της “καλής” χοληστερόλης, (η οποία απορροφά την “κακή” που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων), φαίνεται ότι δεν επαρκούν για την προστασία αυτού του τόσο ευαίσθητου οργάνου, σύμφωνα με κάποιες άλλες νεότερες μελέτες.

Η μεσογειακή διατροφή και κυρίως αυτή που είναι εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, αύξησης της αποτελεσματικότητας της “καλής” χοληστερόλης στην κατεύθυνση της προστασίας των αγγείων και της καρδιάς, λένε τώρα οι επιστήμονες μετά από νέα μελέτη που βασίστηκε στη συμμετοχή 300 ατόμων με υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν στο Circulation.

Το πείραμα που επέδειξε την υπεροχή του ελαιόλαδου

Τα άτομα που συμμετείχαν στην πολύχρονη τυχαιοποιημένη μελέτη, κλήθηκαν σε ομάδες να καταναλώνουν τα εξής γεύματα :

Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε γεύματα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δηλαδή έκανε διατροφή βασισμένη στα πολλά φρούτα και λαχανικά και σε ελάχιστο κόκκινο κρέας.

Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα κατανάλωνε μία από τις δύο εκδοχές της μεσογειακής διατροφής: η πρώτη έκανε διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο και η δεύτερη ακολουθούσε διατροφή με άφθονους ξηρούς καρπούς.

Μετά από ένα χρόνο, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα των συμμετεχόντων, με τα επίπεδα χοληστερόλης τους πριν αρχίσουν τη διατροφή. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα άτομα που κατανάλωναν το γεύμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, (όχι το μεσογειακό) κατάφεραν πράγματι να μειώσουν την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Ομως, τα άτομα που ακολουθούσαν τα δύο είδη μεσογειακής διατροφής, αποδείχθηκε ότι είχαν πιο λειτουργική HDL (καλή) χοληστερόλη.

Οι επιστήμονες – με επικεφαλής τον Montserrat Fito από το Hospital del Mar Medical Research Institute της Βαρκελώνης – κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή τη διαπίστωση, μετά από σχετικές μετρήσεις, για το πόσο καλά λειτουργούσε η καλή χοληστερόλη. Η ομάδα, λοιπόν, που έκανε τη διατροφή με υψηλές συγκεντρώσεις ελαιόλαδου εμφάνισε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καλή της χοληστερόλη, καθώς σ΄αυτή την ομάδα, η HDL λειτουργούσε πιο “επιθετικά” στον καθαρισμό των τοιχωμάτων των αγγείων από την επιβλαβή LDL, η οποία επικάθεται και προκαλεί τη βλάβη της αθηρωματικής πλάκας.

Το ευεργετικό για τα αγγεία ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποδείχθηκε ότι εργάζεται ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει από τη ζημία που σχετίζεται με τη φλεγμονή, η οποία αποδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία και καθιστά τα άτομα πιο ευάλωτα σε μια πιθανή καρδιακή προσβολή. Η καλή χοληστερόλη στην ομάδα του ελαιόλαδου, ήταν επίσης πιο ικανή να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ελαστικά και εύπλαστα, γεγονός πολύ σημαντικό, με δεδομένο ότι η σκλήρυνση των αρτηριών είναι αυτή που τις κάνει πιο επιρρεπείς στις βλάβες.

“Το συμπέρασμά μας είναι, ότι όλες οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο δεσμεύονται από τα σωματίδια της HDL καλής χοληστερόλης και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες» (διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου), λέει ο Μ.Fito. «Αυτό διατηρεί την HDL στην καλύτερη ποιότητά της”

Η ομάδα που κατανάλωνε τη μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με καρύδια είχε επίσης κάποια αύξηση της καλής λειτουργίας της HDL, αλλά το ελαιόλαδο αποδείχθηκε ότι υπερείχε. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένα από τα τρία είδη διατροφής δεν αύξησε σημαντικά τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Κι ενώ πράγματι η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά, μπορεί να αυξήσει κάπως τα επίπεδα της HDL, οι ειδικοί λένε ότι άλλες μέθοδοι, όπως π.χ. η ταυτόχρονη συστηματική άσκηση, μπορεί να επιφέρει σε συνδυασμό με τη διατροφή πιο σημαντικά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες των φαρμακευτικών εταιρειών επικεντρώνονται σε μελέτες για να ανακαλύψουν ένα φάρμακο, που θα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αποτελεσματικότητας της καλής χοληστερόλης, όμως, ακόμη δεν το έχουν ανακαλύψει. Ωστόσο, με βάση αυτή τη νέα έρευνα, ίσως πλέον να στοχεύσουν, όχι μόνο στην αύξηση της ποσότητας της HDL, αλλά και στην κατεύθυνση της αύξησης της αποτελεσματικότητάς της, κάτι που το ελαιόλαδο επιτυγχάνει με φυσικό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ TASTYDAY.GR

Το τυρί και η διατροφική του αξία στην καθημερινότητά μας

Πιείτε άφοβα. H μπύρα κάνει καλό

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα