Έχετε σκεφτεί ποτέ τι θα ήταν εκείνο για το οποίο θα κάνατε το οτιδήποτε; Ποια πράγματα στον κόσμο είναι πραγματικά τα πάντα στη ζωή σας; Οι στιγμές με δικά μας πρόσωπα και ο χρόνος μαζί τους που αποτελούν πραγματικά ό, τι αγαπάτε και κινητήρια δύναμη για ό, τι κάνετε. Παγκόσμια ημέρα υγείας η 7η Απριλίου και βουτάμε σε όλα εκείνα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να διατηρούμε τον εαυτό μας, αλλά και τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν σε άψογη φόρμα.
Συνήθειες που πρέπει όλοι μας να εντάξουμε στην ημερήσια διάταξη και που θα δώσουν σημασία σε ό, τι αξίζει αληθινά στη ζωή. Να απολαμβάνουμε δηλαδή μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας χωρίς έγνοιες και άγχος.
Προλαβαίνουμε σημαίνει, ζούμε όσα αξίζουν πραγματικά στο 100%. Είτε αυτό μεταφράζεται ως φροντίδα και στήριξη στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε προνοούμε για την υγεία, η πρόληψη μας δίνει πάντα το πλεονέκτημα να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά σε κάθε στιγμή της ζωής μας και να καταφέρνουμε να χαιρόμαστε πραγματικά αυτά που αξίζουν.
Μια παράμετρος που προσεγγίζει με εξαιρετικό τρόπο το νέο βίντεο της Generali που αναρτήθηκε στο κανάλι της ασφαλιστικής εταιρίας στο Youtube.
Στη Generali, απευθυνόμενοι σε εκείνα που έχουν πραγματική σημασία στη ζωή ενός ανθρώπου, δημιούργησαν μια ταινία που επικεντρώνει στα αληθινά και τα ουσιώδη. Στους ανθρώπους μας και τις μικρές και μεγάλες στιγμές της καθημερινότητας.
Ακολουθούν οι βασικές κατευθυντήριες των ειδικών της διατροφής, όπως αποτυπώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που θα κάνουν το κεφάλαιο υγεία μια διασκεδαστική διαδικασία.
Σωστή διατροφή, υγιεινή διατροφή, διατροφή που προάγει την ευεξία και την ομορφιά σημαίνει με δύο λέξεις: Φρούτα και λαχανικά. Καταναλώνοντας τουλάχιστον 400γρ ή 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα χαρίζετε στον οργανισμό απαραίτητες φυτικές ίνες, φυσικά σάκχαρα και βιταμίνες και μειώνετε τον κίνδυνο επίκτητων παθήσεων.
Τα μυστικά για την αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας, συνοψίζονται στα εξής:
Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει πως προχωρώντας σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης λιπαρών στο 30% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας συμβάλει αποφασιστικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας στον ενήλικο πληθυσμό. Για ότι αγαπάτε και ό, τι κάνετε, με σεβασμό δηλαδή στον εαυτό και το σώμα σας, αλλά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, υπάρχουν τρόποι να ελέγξετε την ποσότητα λιπαρών που βάζετε στο πιάτο σας.
Οι ειδικοί συστήνουν ειδικότερα τη μείωση των μονοακόρεστων και τρανς λιπαρών και την αντικατάστασή τους από πολυακόρεστα. Τα λεγόμενα “καλά λιπαρά”. Κι αν σκέφτεστε αυτή τη στιγμή πως στη θεωρία είστε αριστούχος, αλλά υπολείπεστε στην πράξη, ιδού τι μπορείτε να κάνετε:
Έρευνες δείχνουν πως τις τελευταίες δεκαετίες, οι σύγχρονες κοινωνίες μέσω της βιομηχανοποίησης των τροφών έχουν αυξήσει ραγδαία την πρόσληψη νατρίου, ενώ αντίθετα από το τραπέζι τους λείπει το κάλιο.
Αν και ο ΠΟΥ συστήνει 5γρ νατρίου, το οποίο σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε αλάτι την ημέρα, η μέση κατανάλωση είναι υπερδιπλάσια και κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12γρ. “1,7 εκατ. Θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο, μόνο με τη μείωση της καθημερινής κατανάλωσης αλατιού σε ποσότητες μικρότερες των 5γρ την ημέρα” σημειώνουν οι ειδικοί της διατροφής.
Αλάτι δεν έχουν μόνο τα τρόφιμα στα οποία το... προσθέτουμε πάνω στο τραπέζι ή μέσα στην κατσαρόλα. Μια σειρά από τρόφιμα, όπως επεξεργασμένο κρέας – μπέικον, σαλάμι – τυρί και αλμυρά σνακ – περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού που προστίθενται στο καθημερινό διατροφικό σας προφίλ και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
Κι όμως, ο τρόπος να μειώσεις δραστικά το αλάτι είναι απλό. Ιδού οι απλές, αλλά αποτελεσματικές προτάσεις των ειδικών:
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάθε πηγή ενέργειας και είδος τροφής είναι απαραίτητο για τον οργανισμό. Ωστόσο, η απλή και έξυπνη επιλογή είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Σάκχαρα λαμβάνει ο οργανισμός και από φυσικές πηγές, όπως είναι τα φρούτα. Την ίδια στιγμή, προσθέτουμε επεξεργασμένη ζάχαρη σε ροφήματα, γλυκά και κάθε λογής σνακ, επιβαρύνοντας σημαντικά το σώμα μας.
Κενές θερμίδες και παράγοντας παχυσαρκίας, κίνδυνος για τη στοματική και οδοντική υγιεινή είναι μόνο μερικές από τις άμεσες αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στο 10%, ακόμη και στο 5% της συνολικής ενέργειας που λαμβάνει κανείς μέσω της τροφής καθημερινά.
Κι επειδή δίνουμε τη σημασία που πρέπει σε ό, τι αξίζει αληθινά στη ζωή μας, αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών για αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης:
Πρόληψη σημαίνει φροντίδα. Ποιος είπε ότι η 7η Απριλίου είναι η μόνη μέρα που θα πρέπει να σκεφτόμαστε την υγεία μας;