Πώς καθαρίζεις τη στάχτη από το σπίτι

Πώς καθαρίζεις τη στάχτη από το σπίτι
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας, όταν έφτασε στο Αλεποχώρι. @2021 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΙΔΗΣ/ EUROKINISSI

Με την ευχή να τεθεί το γρηγορότερο υπό έλεγχο η φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας, ας δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε τη στάχτη του καμένου ξύλου από τα υφάσματα και πώς να βελτιώσετε τον αέρα μέσα στο σπίτι σας.

Η φωτιά που μαίνεται στο Σχίνο Κορινθίας από το βράδυ της Τετάρτης 19/5 έγινε από τις πρώτες ώρες αισθητή έως το λεκανοπέδιο της Αττικής, μέσω στάχτης, καπνού και της μυρωδιάς του καμένου. Με την ευχή να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο, ας δούμε πώς είναι χρήσιμο να απαλλαγείτε από τη στάχτη και όσα μπορεί να προκαλέσει ο καπνός -ιδιαίτερα αν υπάρχει χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Αν η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι έντονη μέσα στο σπίτι σας, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε έναν καθαριστή αέρα. Πρώτα βεβαιωθείτε πως δεν παράγει όζον, καθώς αυτό μπορεί να κάνει χειρότερη τη ρύπανση. Η συγκεκριμένη λειτουργία υπάρχει σε πολλά από τα σύγχρονα κλιματιστικά και μειώνει το επίπεδο σωματιδίων. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε άλατα Ιμαλαΐων -θερμαινόμενα απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα, τα οποία είναι μειωμένα όπου υπάρχει καπνός ακόμα και τσιγάρου και ηλεκτρικές συσκευές.

Για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στο χώρο σας, μπορείτε πάντα να επιστρατεύσετε γαρύφαλλο, λεβάντα, δενδρολίβανο ή μέντα -όλα στη φυσική τους έκδοση. Το δενδρολίβανο ανήκει στα βότανα που ‘καθαρίζουν’ τον αέρα, όπως και η μέντα.

Επειδή ενδεχομένως να Googlαρετε τη στάχτη καμένου ξύλου και αν προκαλεί προβλήματα, να σας γλιτώσουμε από τον κόπο και να σας πούμε πως αυτή των φυσικών ξύλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους (από το καθάρισμα λεκέ από ρούχα έως τη δυσοσμία χώρου ή ψυγείου και το πλύσιμο των δοντιών -τουλάχιστον το έκαναν στην αρχαιότητα).

Η στάχτη όμως, των επεξεργασμένων ξύλων και αυτές που κουβαλούν άλλα σωματίδια είναι άκρως επιβλαβής.

Για να αφαιρέσετε στάχτη από τα υφάσματα (των ρούχων ή των επίπλων σας) κατ’ αρχάς την αφαιρείτε με ηλεκτρική σκούπα, μετά ρίχνετε στο λεκέ που ενδεχομένως έχει δημιουργηθεί μαγειρική σόδα και έπειτα από 15 λεπτά, ξαναπερνάτε την ηλεκτρική σκούπα. Αν το ύφασμα χωράει στο πλυντήριο, το βάζετε. Αλλιώς πλένετε με ένα σαπούνι πιάτων.

Από τους τοίχους απομακρύνετε με ένα πανί που έχετε βουτήξει σε νερό με μαγειρική σόδα και λίγο ξύδι (κάνει και απολύμανση).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα