Πρόληψη και αντιμετώπιση φωτιάς: το Α και το Ω για την ασφάλειά μας

Πρόληψη και αντιμετώπιση φωτιάς: το Α και το Ω για την ασφάλειά μας

Τι κάνω σε περίπτωση φωτιάς στο σπίτι; Τι εξοπλισμό πρέπει να έχω; Πώς ελέγχω τον πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο; Οι ειδικοί της ΜΟΒΙΑΚ, της μεγαλύτερης εταιρείας στον χώρο του πυροσβεστικού εξοπλισμού, δίνουν τις απαντήσεις.

Ένα από τα (πολλά) πράγματα που μας δίδαξε η πανδημία τον τελευταίο χρόνο είναι ότι το σπίτι μας είναι το “οχυρό” μας, το “safe place” μας. Πέρα από το γεγονός πως στο σπίτι περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, πρόκειται για τον προσωπικό μας χώρο, εκεί που ζούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, “χτίζουμε” σχέσεις και δημιουργούμε αναμνήσεις. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Ότι οφείλουμε να φροντίζουμε τον χώρο μας και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για ναι αισθανόμαστε και πάνω απ’ όλα να είμαστε ασφαλείς.

Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά σου στο σπίτι, η απάντηση είναι απλή. Έχεις – για παράδειγμα – σκεφτεί ποτέ τι θα έκανες σε περίπτωση φωτιάς; Έχεις στο σπίτι τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσεις κάθε έκτακτη κατάσταση; Έχεις τσεκάρει τον πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο για να είσαι σίγουρος ότι όταν τον χρειαστείς θα λειτουργήσει; Αν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι όχι, τότε αυτό το κείμενο είναι για σένα.

Επειδή όταν ακούμε τη λέξη “πυροσβεστήρας”, το μυαλό των περισσότερων από εμάς πηγαίνει στους μεγάλους κόκκινους πυροσβεστήρες που μόλις τους χρησιμοποιήσεις λερώνεις τα πάντα με σκόνη, αποφασίσαμε να μάθουμε αν αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό συναντήσαμε την Σοφία, εκπρόσωπο της ΜΟΒΙΑΚ, της κορυφαίας εταιρείας πυροσβεστικού εξοπλισμού & συστημάτων κατάσβεσης & πυροπροστασίας με εξαγωγές σε περισσότερες από 77 χώρες σε όλο τον κόσμο και επιχειρήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Η πρώτη και βασική μας απορία λύθηκε, μιας και τα προϊόντα ΜΟΒΙΑΚ διαφέρουν ακριβώς σε αυτό που αναφέραμε πιο πάνω. Δεν λερώνουν – όπως οι κοινοί πυροσβεστήρες – και είναι αισθητικά πιο όμορφοι. Τα υπόλοιπα στο video που ακολουθεί.

Στην κουζίνα

Ξεκινήσαμε από την κουζίνα, τον χώρο όπου συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα, αφού σε όλους μας έχει τύχει κάποια στιγμή να ξεχάσουμε το μάτι αναμμένο. Τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να την δώσει ο έξυπνος πυροσβεστήρας λουλούδι που όχι μόνο χρησιμοποιείται για κατάσβεση πυρκαγιάς αρχικού σταδίου που προέρχεται από μαγειρικά λίπη, αλλά είναι και ένα πολύ ωραίο διακοσμητικό για το ψυγείο σου. Αμέ.

Για να είσαι ακόμα πιο σίγουρος/η ότι είσαι ασφαλής η πιστοποιημένη πυρίμαχη κουβέρτα και το πυροσβεστικό σετ ασφαλείας αξίζουν σίγουρα μια θέση σε κάποιο σημείο της κουζίνας σου. Τέλος, για να προλάβεις οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση την ώρα που μαγειρεύεις, στη ΜΟΒΙΑΚ θα ανακαλύψεις το σύστημα οικιακής κουζίνας IDOMENEUS και το σύστημα πρόληψης πυρκαγιάς Prince George Stove Guard, τα οποία ανιχνεύουν την φωτιά.

Στο σαλόνι

Θα φανταζόσουν ποτέ ότι μπορείς να συνδυάσεις την ασφάλεια με το design; Κι όμως. Ο πυροσβεστήρας σε σχήμα βάζου και ο πυροσβεστήρας σε σχήμα αυγού της ΜΟΒΙΑΚ συνδυάζουν και τα δύο και ήταν τα προϊόντα που ξεχωρίσαμε από την πρώτη στιγμή.

Με μια πρώτη (και με μια δεύτερη) ματιά δεν θα καταλάβεις σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για πυροσβεστήρες αφού δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία στο σπίτι σου.


Το μόνο που έχεις να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης είναι να τα πετάξεις στην εστία της φωτιάς ή ακόμα και να δημιουργήσεις έναν διάδρομο διαφυγής.

Τέλος, στη λίστα με τους πυροσβεστήρες στους οποίους αξίζει να επενδύσεις προσθέτουμε και τον μικρότερο πιστοποιημένο φορητό πυροσβεστήρα, καθώς και τους πυροσβεστήρες αφρού 1 λίτρου που βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και ξεφεύγουν από τον κλασικό κόκκινο πυροσβεστήρα.

Όποιο από τα παραπάνω προϊόντα κι αν έχεις, το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς τον εκάστοτε πυροσβεστήρα για να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε κάθε δύσκολη και έκτακτη ανάγκη. Τα προϊόντα ΜΟΒΙΑΚ μπορείς να τα βρεις σε περισσότερους από 500 συνεργάτες με είδη πυρόσβεσης σε όλη την Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα