Βρες τα κατάλληλα αξεσουάρ για την φωτογραφική σου γιατί το καλοκαίρι έρχεται

Βρες τα κατάλληλα αξεσουάρ για την φωτογραφική σου γιατί το καλοκαίρι έρχεται

Το καλοκαίρι είναι… προ των πυλών και ένας ανεκτίμητος σύντροφος σε κάθε εξόρμηση είναι η φωτογραφική μηχανή. Βέβαια, τα απαραίτητα αξεσουάρ μιας φωτογραφικής μηχανής είναι εξίσου ανεκτίμητα, για να διευκολύνουν τη χρήση της ή να ανοίξουν εντελώς νέους ορίζοντες στο πώς τη χρησιμοποιείς. Παρότι πολλές φωτογραφικές μηχανές είναι κατασκευασμένες για να εξυπηρετούν κυρίως έναν σκοπό, δε σημαίνει πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πληθώρα χρήσεων.

Είσαι τύπος των extreme sports και θέλεις να καταγράφεις κάθε σου περιπέτεια; Πήγες σε μια πανέμορφη παραλία και θες να απαθανατίσεις το τοπίο; Βρήκες σε καταγάλανα νερά και θέλεις μια selfie κάτω από το νερό; Κάνεις πεζοπορία σε γραφικά, ηλιόλουστα τοπία και θέλεις να θυμάσαι για πάντα τη σκηνή; Απολαμβάνεις μια εβδομάδα ξεκούρασης σε ένα όμορφο μέρος και θέλεις η κάμερα να… πάρει φωτιά από τις φωτογραφίες; Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα μπορούν να γίνουν με την κατάλληλη κάμερα αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να τη συνοδεύσει. Τι πρέπει να ψάξεις, λοιπόν;

Προστάτευσε κατάλληλα τη φωτογραφική μηχανή σου

Μια φωτογραφική μηχανή δεν έχει αμελητέο κόστος, ειδικά όταν προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων. Επομένως, καλό θα ήταν να την προστατεύσεις από οποιαδήποτε κακουχία μπορεί να συναντήσεις στις διακοπές σου. Η άμμος της παραλίας μπορεί εύκολα να πάει στον φακό και να προκαλέσει γρατζουνιές, όπως αντίστοιχα πετραδάκια και κλαδιά αν βρίσκεσαι στην εξοχή. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να προμηθευτείς μια θήκη για να τοποθετείς τη μηχανή σου όταν δεν τη χρησιμοποιείς. Οι θήκες βγαίνουν σε διάφορες μορφές και σχέδια: από απλές υφασμάτινες θήκες “pouch” έως τσαντάκια ώμου, συχνά με επιπλέον τσεπάκια για τυχόν εξαρτήματα.

Σε περίπτωση που προτιμήσεις μια πιο «γεμάτη» λύση, τότε μπορείς να συνδυάσεις τις δυνατότητές της για να κάνεις ακόμη ευκολότερες τις εξόδους σου. Πορτοφόλι, κινητό και τέτοιου είδους μικροπράγματα άνετα μπορούν να χωρέσουν στην ίδια τσάντα και μάλιστα χωρίς φόβο να φθείρουν τη μηχανή με οποιονδήποτε τρόπο, οπότε έχεις τα πάντα μαζεμένα και τακτοποιημένα σε ένα σημείο. Μπορούν ακόμη να χωρέσουν και επιπλέον φακούς, ώστε οπουδήποτε κι αν βρεθείς, να έχεις το κατάλληλο εργαλείο για την κατάλληλη δουλειά.

Εξάλειψε τα όρια μνήμης και αυτονομίας

Οι περισσότερες σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές δεν χρησιμοποιούν φιλμ ή φωτογραφικό χαρτί κι αντ’ αυτού στηρίζονται στην ψηφιακή λύση για να διαχειρίζονται το υλικό που απαθανατίζεις. Με λίγα λόγια, όλα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή σε μια κάρτα μνήμης κι έπειτα έχεις την ελευθερία να τα μεταφέρεις στον υπολογιστή, στο κινητό σου ή οπουδήποτε θέλεις και να τα εκτυπώσεις. Πρακτικά, έχεις την ελευθερία να κάνεις «κλικ» όσο τραβάει η ψυχή σου, χωρίς να… λυπάσαι το φιλμ ή να ανησυχείς για μια λήψη που ενδεχομένως δεν ήταν τέλεια – απλώς, δοκίμασε ξανά.

Για να το κάνεις αυτό όμως, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: μνήμη και αυτονομία. Είναι γεγονός πως οι περισσότερες σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές αντέχουν εκατοντάδες «κλικ» (δηλαδή φωτογραφίες) προτού η μπαταρία εξαντληθεί, όμως αυτό δεν συνυπολογίζει τα βίντεο που μπορείς να τραβήξεις ή τον χρόνο που η κάμερα βρίσκεται σε λειτουργία ενόσω εσύ προετοιμάζεις τη σκηνή. Επομένως, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως, καλό θα ήταν να έχεις εξοπλιστεί με επιπλέον μπαταρίες για την κάμερά σου κι ας τις έχεις μαζί στη θήκη της. Τράβηξε αμέτρητες φωτογραφίες και μεγάλα βίντεο, απανωτά, κι αν η μπαταρία τελειώσει τότε απλώς αντικατάστησέ την. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες των φωτογραφικών υπάρχουν στο εμπόριο όπως και οι κλασικές τύπου ΑΑ, οπότε όποιος κι αν είναι ο τύπος της μηχανής σου, η μπαταρία της υπάρχει και μπορείς να έχεις μια δεύτερη μαζί.

Έπειτα, στο κομμάτι του αποθηκευτικού χώρου, μια κάρτα μνήμης είναι αυτό που αναζητάς. Ο βασικός κανόνας είναι πολύ απλός: όσο μεγαλύτερη (σε χωρητικότητα) είναι η κάρτα, τόσο περισσότερο υλικό χωράει. Αυτό όμως, δεν αρκεί. Με υψηλές αναλύσεις σε φωτογραφίες και βίντεο να έχουν γίνει στάνταρ στην πλειοψηφία των καμερών, καλό θα ήταν να επιλέξεις μια κάρτα μνήμης Class 10, για να επωφεληθείς της υψηλότερης ταχύτητάς της. Γρηγορότερη αποθήκευση σημαίνει μικρότερος φόρτος στην κάμερα και μικρότερο διάστημα μεταξύ λήψεων. Ορισμένες, δε, προϋποθέτουν τη χρήση κάρτας μνήμης Class 10 (κάμερες με ανάλυση 4Κ).

Εξοπλίσου κατάλληλα για την τέλεια λήψη

Λίγο περισσότερο ύψος, υποβρύχιες λήψεις, extreme καταστάσεις – όποιος κι αν είναι ο λόγος που θέλεις να κάνεις ένα τσακ πιο ιδιαίτερη μια λήψη, σίγουρα μπορείς να βρεις το κατάλληλο εξάρτημα χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Για πανοραμικές λήψεις όπου η κάμερα πρέπει να μην είναι στο ύψος όλων, αλλά αρκετά παραπάνω, ένα selfie stick ή μονόποδο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κούμπωσε την κάμερα σε αυτό και δώσε ύψος για να απαθανατίσεις τη σκηνή από μια νέα οπτική γωνία. Το μονόποδο, επίσης, βοηθάει στην ορειβασία και πεζοπορία. Μπορείς φυσικά να κουμπώσεις την κάμερα σε αυτό, αλλά παράλληλα σε βοηθάει στο περπάτημα και στο όλο σου εγχείρημα, ουσιαστικά εξυπηρετώντας δύο σκοπούς. Όταν έρθει η ώρα της φωτογράφισης, κάρφωσέ το στο έδαφος κι έτσι θα έχεις σταθερή λήψη χωρίς να αναρωτιέσαι πώς θα την καταφέρεις.

Μια κλασική επιλογή είναι τα τρίποδα, για να κερδίσεις σε σταθερότητα και απομακρυσμένο έλεγχο. Θέλεις να βγεις φωτογραφία με φόντο ένα φανταστικό τοπίο; Τέλεια, τότε απλώς στήσε το τρίποδο και την κάμερά σου, ενεργοποίησε την καθυστέρηση λήψης ή χειρίσου την ασύρματα και… πάρε πόζα. Κάποια τρίποδα, μάλιστα, μαζεύονται σε σημείο που λειτουργούν ως μονόποδα, οπότε έχεις ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Κάποιες κάμερες, συνήθως action cameras, διαθέτουν αδιαβροχοποίηση μεν όμως μόνο ως προστασία ενάντια στο νερό και τη σκόνη. Αν η περιπέτειά σου σε φέρει… αντιμέτωπο με βαθιά νερά, τότε μια θήκη είναι απαραίτητη για να διασφαλίσεις πως η κάμερά σου θα αντέξει το μακροβούτι και θα διατηρηθεί ακέραιη. Βρίσκοντας την αδιάβροχη θήκη που ταιριάζει στην κάμερά σου, μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες και βίντεο ακόμη και βυθισμένος στο νερό, είτε θέλεις να απαθανατίσεις την ξεχωριστή όψη της θάλασσας από την «μέσα» μεριά της είτε θέλεις να βγάλεις μια άψογη selfie με φόντο τον βυθό.

Βρες τον φακό που ταιριάζει στην περίσταση

Mirrorless και DSLR κάμερες αποτελούν αγαπημένες επιλογές για ταξιδιώτες κάθε είδους. Πέρα από την άριστη ποιότητα λήψης που προσφέρουν, είναι πολύ ευέλικτες σε ένα πάρα πολύ βασικό κομμάτι: τους φακούς που δέχονται. Ένας φακός μπορεί να μεταμορφώσει οποιαδήποτε σκηνή, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο με τον οποίο ο φωτογράφος βλέπει μέσα από τη μηχανή του.

Ευρυγώνιοι φακοί για τοπία, macro φακοί για φωτογραφίσεις μόλις εκατοστά από το θέμα, κι άλλες τόσες επιλογές για να διαλέξεις αυτή που ταιριάζει στην ανάγκη σου. Κι αν θέλεις να έχεις πολλαπλούς φακούς μαζί για να μη σου ξεφύγει τίποτα, κανένα πρόβλημα. Με την κατάλληλη τσάντα, μπορείς να έχεις μαζί περισσότερους φακούς από όσους πιστεύεις ότι θα σου χρειαστούν, για να είσαι πάντα προετοιμασμένος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα