Φτάνουν στα άκρα του "π"

Φτάνουν στα άκρα του "π"

Χρειάστηκε να δουλέψουν 1000 υπολογιστές επί 23 ημέρες με ειδικά λογισμικά από την Google και την Yahoo για να καταφέρουν να φθάσουν στο ψηφίο που βρίσκεται δύο τετράκις εκατομμύρια θέσεις μετά την υποδιαστολή στο "π" (3,14). Και ήταν το μηδέν!

Δυο τετράκις εκατομμύρια θέσεις μετά την υποδιαστολή. Το νούμερο μπορεί να είναι ασύλληπτο αλλά είναι πραγματικό. Πρόκειται για την έρευνα του Νίκολας Σε που εργάζεται στη Yahoo ο οποίος κατόρθωσε να προσεγγίσει το ψηφίο της σταθεράς "π" που βρίσκεται 2.000.000.000.000.000 μετά την υποδιαστολή.

Για τον μαθηματικό άθλο χρειάστηκαν 1000 υπολογιστές να δουλέψουν 23 συνεχόμενες μέρες. Όπως τόνισε ο Σε ένας κοινός υπολογιστής θα χρειαζόταν 500 χρόνια για να ολοκληρώσει το ρεκόρ.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, το ρεκόρ ακρίβειας για τον υπολογισμό του "π" έφτασε τα 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία. Ωστόσο το ρεκόρ του Σε είναι διαφορετικό καθώς υπολόγισε εκείνα τα ψηφία που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη θέση, εκείνη που είναι 2.000.000.000.000.000 ψηφία μετά την υποδιαστολή.

Ο Σε δήλωσε "Αν γράψουμε το "π" στο δυαδικό σύστημα αντί του δεκαδικού, το ψηφίο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση είναι το 0".

Μια μαθηματική προσέγγιση που αναπτύχθηκε αρχικά από τη Google και ονομάζεται MapReduce ακολούθησε αρχικά ο ερευνητής. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη φυσική και την κρυπτογραφία, επισήμανε ο ερευνητής

Η τιμή του "π" ισούται κατά προσέγγιση με 3,14159265. Τα δεκαδικά ψηφία όμως συνεχίζονται επ' άπειρον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τεχνολογία

ADVERTISING

SHARE: